LETER ETTER SVAR: Ubåten som savnede Kim Isabel Wall satt i før den sank, ble brakt til kai i København lørdag. Nå skal ubåten gjennomsøkes. Foto: Martin Sylvest / NTB scanpix
LETER ETTER SVAR: Ubåten som savnede Kim Isabel Wall satt i før den sank, ble brakt til kai i København lørdag. Nå skal ubåten gjennomsøkes. Foto: Martin Sylvest / NTB scanpix

ubåt-mysteriet i danmark:

Ubåten Kim Isabel (30) sist ble sett i undersøkes for spor

KØBENHAVN/OSLO (TV 2): Dansk politi har siktet eieren av den sunkne ubåten for uaktsomt drap, men holder likevel muligheten åpen for at den savnede journalisten Kim Isabel Wall kan ha forlatt ubåten før den sank.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld ble den hjemmelagde ubåten Nautilus som sank i dansk farvann utenfor København tauet til kai i den danske hovedstaden.

TV 2 bevitnet at skipet som hevet ubåten kom inn til København sent lørdag kveld.

I løpet av natten, på et lukket område i Nordhavnen i København, skal den heises opp og tømmes for vann før politiet skal undersøke den, skriver København-politiet i en pressemelding lørdag kveld.

Ubåtens kaptein, oppfinneren Peter Madsen, ble tidligere lørdag varetektsfengslet i 24 dager for uaktsomt drap.

Peter Madsen nekter straffskyld, sier hans oppnevnte forsvarer Betina Hald Engmark til TV 2 Danmark.

– Vi har tatt betenkningstid. Vi må vurdere hva vi skal gjøre nå. Min klient er interessert i å hjelpe så mye som mulig. Han er veldig berørt av saken, sier Hald Engemark.

FORSVANT: Peter Madsen og Kim Isabel Wall ble fotografert i ubåten før den sank.
FORSVANT: Peter Madsen og Kim Isabel Wall ble fotografert i ubåten før den sank.

Retten fant ikke grunn til å sikte ham for drap, men velger likevel å holde ham fengslet. De mener han har forvoldt den svenske journalistens død på et ukjent tidspunkt og på ukjent måte.

Bilder av den svenske journalisten og Madsen i tårnet på ubåten er det siste livstegnet fra 30 år gamle Kim Isabel Wall, som torsdag ble med på ubåten for å lage en reportasje om oppfinneren og ubåtkapteinen Madsen.

I en pressemelding lørdag kveld ber København-politiet vitner om å melde seg. Madsen har selv fortalt at han slapp Wall av på en restaurant før forliset, og i pressemeldingen bekrefter København-politiet at de ikke utelukker at det kan stemme.

– Inntil det er mulig å undersøke båten kjører etterforskningen fremdeles i flere spor, og omfatter også leting etter Kim Wall. Politiet vil derfor gjerne snakke med mennesker som ikke allerede har fortalt om hennes bevegelser, herunder hvis noen har sett henne forlate ubåten i tiden etter torsdag kveld klokken 21.00 eller som har sett personer på ubåten da den var oppe i overflaten, heter det i pressemeldingen.

Arbeidet med å få ubåten opp på land og de kriminaltekniske undersøkelsene av den er ifølge København-politiet forventet å bli gjennomført i løpet av natten og utover søndagen.

DETTE HAR SKJEDD:

Madsen og den svenske kvinnen dro ut i ubåten torsdag kveld, i retning øya Bornholm, som ligger sør for svenskekysten. Ifølge Ekstra Bladet var den svenske kvinnen med på turen for å skrive en artikkel om den hjemmebygde ubåten.

Walls kjæreste meldte henne savnet ved 2.30-tiden natt til fredag, da hun ikke kom hjem som planlagt. Da startet politiet en leteaksjon etter den savnede ubåten.

Fredag morgen rundt klokken 10.30 ble ubåten funnet sør for Drogden Fyr, som ligger i farvannet mellom Amager og Saltholm.

Men ubåten nådde ikke land. Rundt klokken 11.00 sank den plutselig, og Madsen ble reddet i land av en privat båt. Ubåten sank på kun tretti sekunder, ifølge Ekstra Bladet.

Madsen hevder at båten hadde problem med en ballasttank, skriver den danske avisen.

Madsen er en forsker og oppfinner som har designet og konstruert tre ubåter på egen hånd. Ubåten som sank, kalt UC3 Nautilus, ble ferdig i 2008.

Den danske oppfinneren er også kjent for sin konstruksjon av raketter, med målet om å sende privatpersoner ut i verdensrommet

Etter redningsaksjonen fortalte Madsen til TV 2 Danmark at han var alene i ubåten da det skjedde.

Ifølge hans forklaring satte han av kvinnen på en restaurant ved Refshaleøen i havnen i København torsdag kveld, rundt klokken 22.30.

Fredag kveld ble Madsen siktet for drap på den svenske kvinnen.