By i Virginia erklærer unntakstilstand:

Bil kjørte inn i folkemengde under demonstrasjon i USA. En person død

Universitetsbyen Charlottesville i delstaten Virginia har erklært unntakstilstand lørdag morgen etter sammenstøt mellom høyrenasjonalister og motdemonstranter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En bil har kjørt inn i en gruppe demonstranter under sammenstøt mellom høyrenasjonalister og motdemonstranter i Virginia, skriver AP.

En person er død og minst 19 personer er skadet, opplyser sykehuset byen.

"Et liv har gått tapt», sier byens borgermester.

Føreren av bilen er pågrepet, opplyser myndighetene i Virginia.

Ambulansepersonell og politi kom raskt til stedet etter kollisjonen i byen, som et vitne hevder overfor AFP at «var med vilje».

Han beskriver at en svart sedan «kjørte gjennom her, hoppet over fartsdumpene og rygget før den traff alle en gang til».

Flere andre vitner sier bilen traff folk som demonstrerte mot de hvite nasjonalistene.

Fordømmer hatet
Delstatens guvernør hadde allerede erklært unntakstilstand da en bil traff en folkemengde i den normalt sett rolige byen Charlottesville, i en hendelse der politiet melder om «flere skadde» og at «flere fotgjengere ble truffet».

Nøyaktig hva som skjedde er imidlertid ikke helt kjent. Et annet vitne til hendelsen sier han så bilen kjøre inn i bakenden på en annen bil i høy fart, før den rygget og kjørte over flere fotgjengere, ifølge Washington Post.

Politiet i byen sier på sin side at det var minst tre kjøretøy involvert i hendelsen.

4000-6000 av mennesker er ventet å samles i byen, enten for å demonstrere for eller mot samlingen til den ytterliggående høyrenasjonalistiske organisasjonen «Unite the Right».

–Vi må alle stå sammen og fordømme alt hat står for, skriver president Donald Trump på Twitter.

Stor samling
Dette kan bli den største hat-samlingen av sitt slag på flere tiår i USA.

Hendelsen var en den siste i en lang dag med uro og kaos i Charlottesville, som er en universitetsby om lag 187 kilometer sørvest for Washington.

En person er død og minst 19 personer er skadet, opplyser sykehuset.
En person er død og minst 19 personer er skadet, opplyser sykehuset. Foto: Steve Helber

Ifølge AP hadde hundrevis av demonstranter vært i sammenstøt allerede før den planlagte samlingen skulle finne sted i Charlottesville, der folk skrek mot hverandre, slo, kastet flasker og brukte pepperspray lørdag formiddag lokal tid.

I en uttalelse på byens Facebook-sider lørdag skriver byen at unntakstilstanden gir «lokale tjenestepersoner muligheten til å be om ekstra ressurser hvis det trengs for håndtere pågående hendelser» som kan finne sted lørdag.

Ulovlig
Senere rykket delstatsguvernør Terry McAuliffe ut med en uttalelse der han erklærte at den høyrenasjonalistiske samlingen er ulovlig, samtidig som han ba både høyrenasjonalistene og motdemonstrantene om å fjerne seg umiddelbart.

Så langt er det meldt at to personer måtte behandles for ikke-livstruende skader etter sammenstøt i Emancipation Park i byen.

Charlottesville har blitt et samlingspunkt for hvite nasjonalister og motdemonstranter etter at byrådet i 2016 besluttet å fjerne statuen av General Robert E. Lee fra parken som tidligere het Lee Park, men som nå heter Emancipation park (Frigjøringsparken).

Natt til lørdag samlet hundrevis av hvite nasjonalister som bar fakler seg i byen mens de sang «white lives matter», «dere vil ikke erstatte oss» samt den Nazi-koblede frasen «blod og jord» mens de marsjerte i nærheten av en statue av Thomas Jefferson nær universitet i Virginia.

(TV 2/NTB)