SAVNET: Kim Isabel Wall ble med ubåteieren Peter Madsen for å lage reportasje om ham torsdag kveld. Siden er hun ikke sett.
SAVNET: Kim Isabel Wall ble med ubåteieren Peter Madsen for å lage reportasje om ham torsdag kveld. Siden er hun ikke sett. Foto: Ritzau/Tom Wall, Kims bror

ubåt-mysteriet i danmark:

Familien til savnede Kim Isabel (30): – Vi tror og håper hun blir funnet i god behold

Oppfinneren Peter Madsen er siktet for å ha drept den svenske frilansjournalisten Kim Isabel Wall, mens familien hennes fortsatt håper hun er i live.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Peter Madsen er siket for, etter klokken 19 på et ukjent sted og med ukjent metode, å ha drept Kim Isabel Fredrika Wall» kunngjorde påtalensvarlig Louise Pedersen under fengslingsmøtet i København lørdag formiddag.

Lørdag ble Madsen varetektsfengslet i 24 dager siktet for overlagt drap.

Les mer: Dette vet vi om ubåtmysteriet.

Wall, som er en erfaren journalist, var på tur med Madsens hjemmelagde ubåt da hun forsvant. Ubåten fikk problemer og sank, og Madsen selv ble reddet fra havet.

Han hevder han satte den svenske kvinnen i land før havariet.

I Sverige sitter Walls familie og følger nyhetene tett. I en uttalelse til danske Ekstra Bladet, formidler kvinnens familie følgende:

– Det er med stor forferdelse at vi, hennes familie, mottok nyheten om at Kim var savnet etter en reportasjetur i Danmark. Vi tror og håper inderlig at hun vil bli funnet i god behold.

Erfaren journalist

I uttalelsen fra Walls familie beskrives hun som en erfaren journalist med bred internasjonal bakgrunn. Etter at hun tok sin utdannelse i London og New York, har hun reist som journalist over hele verden.

– Kim er svært fokusert, ambisiøs og dedikert i sitt arbeid. Hun skriver ofte om sosiale spørsmål, utenrikspolitikk, popkultur og likestillingsspørsmål, heter det i uttalelsen fra familien.

Ifølge Ekstra Bladet mistenker politiet at oppfinneren og ubåteieren Madsen senket ubåten med vilje for å skjule spor.

Madsen nekter straffskyld og hevder at han satte av kvinnen ved en restaurant på Refshaleøen, som er en kunstig øy i Københavns havn, torsdag kveld klokken 22.30.

Dersom det stemmer at kvinnen ble satt av der, er det stor sannsynlighet for at hun er fanget på overvåkningsvideo, skriver Ekstra Bladet.

Dette har skjedd

Madsen og den svenske kvinnen dro ut i ubåten torsdag kveld, i retning øya Bornholm, som ligger sør for svenskekysten. Ifølge Ekstra Bladet var den svenske kvinnen med på turen for å skrive en artikkel om den hjemmebygde ubåten.

Kvinnens kjæreste meldte henne savnet ved 2.30-tiden natt til fredag, da hun ikke kom hjem som planlagt. Da startet politiet en leteaksjon etter den savnede ubåten.

Fredag morgen rundt klokken 10.30 ble ubåten funnet sør for Drogden Fyr, som ligger i farvannet mellom Amager og Saltholm.

Ubåteier reddet

Men ubåten nådde ikke land. Rundt klokken 11.00 sank den plutselig, og Madsen ble reddet i land av en privat båt. Ubåten sank på kun tretti sekunder, ifølge Ekstra Bladet.

Madsen hevder at båten hadde problem med en ballasttank, skriver den danske avisen.

Madsen er en forsker og oppfinner som har designet og konstruert tre ubåter på egen hånd. Ubåten som sank, kalt UC3 Nautilus, ble ferdig i 2008.

Den danske oppfinneren er også kjent for sin konstruksjon av raketter, med målet om å sende privatpersoner ut i verdensrommet

Etter redningsaksjonen fortalte Madsen til TV 2 Danmark at han var alene i ubåten da det skjedde. Ifølge hans forklaring satte han av kvinnen på en restaurant ved havnen i København torsdag kveld.

Fredag kveld ble Madsen siktet for drap på den svenske kvinnen.