SAVNET: Svenske Kim Isabel Fredrika Wall (30) gikk ombord i ubåten til danske Peter Madsen (46) torsdag kveld. Siden da har hun vært savnet. Dette bildet er tatt da ubåten forlot havnen i København torsdag kveld. Foto: Ritzau Foto
SAVNET: Svenske Kim Isabel Fredrika Wall (30) gikk ombord i ubåten til danske Peter Madsen (46) torsdag kveld. Siden da har hun vært savnet. Dette bildet er tatt da ubåten forlot havnen i København torsdag kveld. Foto: Ritzau Foto

Svenske Kim Isabel (30) er savnet etter ubåt-forliset

Den danske ubåteieren er siktet for drap, mens en svensk kvinne fortsatt er savnet etter at ubåten forliste.

SISTE: Ubåtkapteinen ble lørdag ettermiddag varetektsfengslet i 24 dager, siktet for overlagt drap. Les mer her.

Den svenske journalisten som er savnet etter at en ubåt sank i farvannet mellom Danmark og Sverige fredag formiddag, er Kim Isabel Fredrika Wall (30).

Fredag kveld ble ubåtens eier, danske Peter Madsen (46), siktet for drap.

Lørdag møter Madsen i retten, og fra rettsdokumentene kommer kvinnens navn frem, skriver den danske avisen Ekstra Bladet.

Et bilde som distribueres av det danske nyhetsbyrået Ritzau Foto viser Wall og Madsen da ubåten forlot havnen i København torsdag kveld. Dette er det siste sporet etter den svenske kvinnen.

Hevder kvinnen ble satt av

Ubåten sank kort tid etter at redningsmannskap lokaliserte den i Køge Bugt, utenfor København, fredag formiddag. Da var det kun Madsen som ble plukket opp av en privat båt.

Ifølge Ekstra Bladet mistenker politiet at Madsen senket ubåten med vilje for å skjule spor.

Madsen nekter straffskyld og hevder at han satte av kvinnen ved en restaurant på Refshaleøen, som er en kunstig øy i Københavns havn, torsdag kveld klokken 22.30.

Dersom det stemmer at kvinnen ble satt av der, er det stor sannsynlighet for at hun er fanget på overvåkningsvideo, skriver Ekstra Bladet.

Den danske avisen har snakket med eieren av restauranten Halvandet på Refshaleøen, Bo Petersen.

– Vi er heldigvis så heldige at vi har videovervåkning på hele vårt område. Vi håper at det kan være med på å oppklare dette mysteriet, sier Petersen til Ekstra Bladet.

Restauranteieren har nå gitt opptakene videre til Københavnspolitiet.

Sendte sms torsdag kveld

SIKTET FOR DRAP: Her er Peter Madsen fotografert da han kom i land fredag 11. august. Bax Lindhardt/Reuters/Scanpix Denmark
SIKTET FOR DRAP: Her er Peter Madsen fotografert da han kom i land fredag 11. august. Bax Lindhardt/Reuters/Scanpix Denmark

Den svenske avisen Expressen skriver at Madsen sende en sms til en venn torsdag kveld, før han forlot havnen i København med ubåten.

Da avlyste Madsen en tur som var planlagt fredag.

– Jeg skulle reise med ham til Bornhom i dag, men jeg fikk en sms i går kveld (torsdag), om at det ble avlyst. Jeg kan ikke forestille meg at han noensinne ville gjort noe slikt, sier Christoffer Meyer til Expressen.

Det er uklart hvorfor Madsen avlyste den planlagte turen, ifølge den svenske avisen.

Dette har skjedd

Madsen og den svenske kvinnen dro ut i ubåten torsdag kveld, i retning øya Bornholm, som ligger sør for svenskekysten. Ifølge Ekstra Bladet var den svenske kvinnen med på turen for å skrive en artikkel om den hjemmebygde ubåten.

Kvinnens kjæreste meldte henne savnet ved 2.30-tiden natt til fredag, da hun ikke kom hjem som planlagt. Da startet politiet en leteaksjon etter den savnede ubåten.

Fredag morgen rundt klokken 10.30 ble ubåten funnet sør for Drogden Fyr, som ligger i farvannet mellom Amager og Saltholm.

Men ubåten nådde ikke land. Rundt klokken 11.00 sank den plutselig, og Madsen ble reddet i land av en privat båt. Ubåten sank på kun tretti sekunder, ifølge Ekstra Bladet.

Madsen hevder at båten hadde problem med en ballasttank, skriver den danske avisen.

Etter redningsaksjonen fortalte Madsen til TV 2 Danmark at han var alene i ubåten da det skjedde. Ifølge hans forklaring satte han av kvinnen på en restaurant ved havnen i København torsdag kveld.

Fredag kveld ble Madsen siktet for drap på den svenske kvinnen.

UBÅT: UC3 Nautilus ble sjøsatt i København 3. mai 2008. Foto: Bardur Eklund / NTB scanpix
UBÅT: UC3 Nautilus ble sjøsatt i København 3. mai 2008. Foto: Bardur Eklund / NTB scanpix

Ubåten ligger på syv meters dybde, og politiet har sendt dykkere ned til den, men de klarte ikke å komme seg inn i båten. Lørdag vil det bli forsøkt å stabilisere eller berge ubåten.

Den drapssiktede kapteinen skal møte for retten lørdag ettermiddag.

Madsen er en forsker og oppfinner som har designet og konstruert tre ubåter på egen hånd. Ubåten som sank, kalt UC3 Nautilus, ble ferdig i 2008.

Den danske oppfinneren er også kjent for sin konstruksjon av raketter, med målet om å sende privatpersoner ut i verdensrommet