DREPT I SKOGBRANN: Over 60 mennesker døde i en skogbrann i Portugal i juni. De fleste satt i bilene sine da de ble fanget av flammene. Klimaforskere advarer mot flere skogbranner i framtiden.
DREPT I SKOGBRANN: Over 60 mennesker døde i en skogbrann i Portugal i juni. De fleste satt i bilene sine da de ble fanget av flammene. Klimaforskere advarer mot flere skogbranner i framtiden. Foto: AFP/NTB SCANPIX

TROR på 150.000 klima-relaterte dødsfall i europa hvert år:

Hetebølger, skogbranner, lav matproduksjon: Våre klimautsikter er skremmende

– Om det blir over 40 grader og du ikke har noe sted å kjøle deg ned, da kan du få problemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En sjokkerende studie ble publisert denne uken: Mot slutten av dette århundret vil 150.000 mennesker dø hvert år i Europa som følge av klimaendringer. Det er EU-kommisjonens forskningssenter om slår alarm i artikkelen som ble publisert i The Lancet Planetary Health.

I studiet har forskerne konsentert seg om syv elementer: Hetebølger, kuldebølger, tørke, skogbranner, oversvømmelser av elver, oversvømmelse fra havet og stormer. De har analysert 2300 værkatastrofer de siste 30 årene.

– Skremmende av USA

Forskningsleder Guri Bang ved norske Cicero Senter for klimaforskning, sier til TV 2 det kommer tydelig frem at det er alvorlige konsekvenser - ikke minst for USA.

– Rapporten går midt i mot det Trump-administrasjonen har sagt om klimaproblemene. De nekter for at klimaproblemene finnes. Det er et av de få landene som ikke har noen plan og nasjonal politikk for å begrense utslippene sine.

Denne sommeren har hetebølgen Lucifer herjet i store deler av Europa. Forskere ved Cicero mener kombinasjonen av global oppvarming og høy luftfuktighet vil gjøre hetebølger på over 40 grader vanlige på store deler av kloden.

– Temperaturen i verden har steget med én grad. Det gir oss et varmere utgangspunkt, sier klimaforsker Bjørn Hallvard Samset ved Cicero til TV 2.

Ifølge forskerne gjør global oppvarming atmosfæren gradvis litt varmere, og det varmere den blir det mer fuktighet kan den holde på.

– Når det er over 40 grader og du ikke har noe sted å kjøle deg ned, kan du gå inn i hetesjokk og bli dårlig.

– Hva med Norge?

– Her har vi et kjøligere utgangspunkt, og i tillegg havet i nærheten, noe som kjøler ned temperaturen hver natt. Det gjør at vi ikke kommer til å bli rammet på samme måte som andre deler av Europa. Likevel vi vil merke ringvirkningene av hetebølgene andre steder i verden. sier Samset.

Samset sier at både politikk og teknologi er viktig for å forebygge store klimaproblemer i framtiden.

– Hvor mye klarer man å redusere co2-utslippene ved en rask overgang til solceller eller andre tiltakt. Innenfor vanlig økonomisk vekst er det vanskelig, men ikke umulig.

Samset tror at vi kommer til å oppleve mange små effekter, som hetebølger, ekstremregn, havnivåstigning og minde matproduksjon.

– Det kommer nok ikke den store hollywoodske katastrofen som ramler i hodet på oss. Men når alle disse mindre effektene slår inn på en gang så kommer vi nok til å få problemer.

Det er folk som bor tett og dårligst som vil bli hardest rammet.

I en artikkel publisert i går skriver forsker Jana Sillmann om faren hetebølger utgjør for de svakete gruppene.

– Ved 40 grader begynner varmen å bli helsefarlig. Hetebølger er kanskje ikke et problem for de som pendler fra sine luftkondisjonerte hjem til sine luftkondisjonerte kontorer i sine luftkondisjonerte biler. Men det er problematisk for de som må være utendørs, som bønder, bygningsarbeidere, hjemløse og fattige, samt folk med helseproblemer, skriver Sillmann i artikkelen.