15 Eu-land rammet:

Millioner av egg må trekkes tilbake – kan inneholde gift

Mattilsynet følger nøye med på situasjonen etter at millioner av egg som kan inneholde gift er trukket tilbake fra butikkhyller over hele Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eggskandalen som ble rullet opp i Nederland i slutten av juli, har nå spredd seg til 15 EU-land, samt Sveits og Hongkong.

Millioner av egg som kan inneholde det giftige insektmiddelet fipronil har blitt trukket tilbake fra butikkhyllene.

Blandet inn i lus- og middmiddel

Giften har trolig kommet inn i matkjeden ved at stoffet ulovlig har blitt blandet inn i et middel som brukes mot lus og midd.

En omfattende politietterforskning er iverksatt, og EU kaller nå inn til krisemøte om skandalen.

– Vår hovedprioritet er å ta hånd om situasjonen, og å fortsette å samordne, og å berolige våre innbyggere, sier talsperson i EU-kommisjonen Mina Andreeva.

Her hjemme følges situasjonen tett, selv om Norge trolig går klar for skandalen.

BEROLIGER NORDMENN: Mattilsynets Merethe Steen sier det ikke er grunn til å frykte giftige egg i Norge, og at mengden stoff som er funnet i egg i Europa ikke er helsefarlig.
BEROLIGER NORDMENN: Mattilsynets Merethe Steen sier det ikke er grunn til å frykte giftige egg i Norge, og at mengden stoff som er funnet i egg i Europa ikke er helsefarlig. Foto: Mattilsynet

– Vi følger nøye med på situasjonen i Europa og det omfattende sporingsarbeidet som pågår. Alle funn varsles gjennom et felles varslingssystem, og vi vil få beskjed dersom produkter som inneholder egg fra disse partiene er omsatt her i landet, slik som andre land har fått, sier Merethe Steen, som er seksjonssjef i Mattilsynet, til TV 2.

Mattilsynet: – Ikke helseskadelig

Steen understreker at det til nå ikke er grunn til å slå alarm i Norge.

– Alle egg som selges i norske butikker er norskproduserte. Norge importerer riktignok ferdigprodukter fra utlandet hvor egg er en del av ingrediensene, men vi har ikke mottatt noen varsler om at slike produkter har kommet til Norge, sier seksjonssjefen.

KASTES: Egg med det giftige stoffet destrueres i stor stil i alle rammede land.
KASTES: Egg med det giftige stoffet destrueres i stor stil i alle rammede land. Foto: Reuters

Mange nordmenn har i sommer feriert i land som er berørt av eggskandalen. Men det er likevel ikke noen grunn til å være redd for å bli syk, ifølge Mattilsynet.

– Om man har spist egg på ferie i Europa vil konsumet være for lavt til at det utgjør en helserisiko, så utfra det vi vet i dag er det ingen grunn til engstelse. Det må spises store mengder av disse eggene hver dag for å få skadelige nivåer i kroppen. Tilbaketrekkingen skyldes at dette er et forbudt stoff i eggproduksjon, sier Steen.

Krise for eggprodusenter

Belgiske Ron Schalk lever av å produsere egg. Eggprodusenten har 230.000 høner på anlegget sitt, men etter funn av det giftige insektsmiddelet i egg fra gården, må alt destrueres. Flere tonn egg blir destruert.

FORTVILER: Eggprodusenten Ron Schalk i Belgia er en av mange som må destruere enorme mengder egg fordi fipronil er funnet i eggene.
FORTVILER: Eggprodusenten Ron Schalk i Belgia er en av mange som må destruere enorme mengder egg fordi fipronil er funnet i eggene. Foto: Reuters

– Dette er en krise for oss. Hønene produserer 35.000 egg hver dag. Dette betyr at vi kan bli nødt til å kaste millioner av egg, sier Schalk.

I Danmark har man funnet 20 tonn egg med det ulovlige stoffet. I Sverige er det til nå ikke registrert store mengder egg med fipronil, ifølge Mattilsynet.

– Svenske myndigheter opplyser at én grossist i Sverige har fått leveranser. Egg hos grossisten er stoppet og egg som er levert til kunder, i hovedsak restauranter, er sporet og stoppet sier Steen til TV 2.