se den dramatiske videoen:

Plutselig mistet Daniel kontroll på bilen: – Utrolig at han kom ut av bilvraket i live

BODØ (TV 2): Daniel Tveråli fra Helgeland opplevde marerittet på veien. At han overlevde, overrasket både politiet og Trygg trafikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

26. juni er Daniel Tveråli fra Helgeland på vei hjem fra jobb. Han aner fred og ingen fare, denne strekningen på E6 på Helgeland kjører han ofte.

Plutselig kommer kjører en bil ut fra en sidevei. Vedkommende overholder ikke vikeplikten sin.

I ren refleks svinger Tveråli unna for å unngå en kollisjon, men det er for sent.

Bilen blir truffet rett bak forhjulet og den kastes rundt med stor kraft hele fire ganger før den lander på siden i veikanten.

– Jeg kan ikke huske selv at jeg svingte, det var ren refleks tror jeg. Jeg treffer asfalten og så kniper igjen øynene og holder meg fast.

Det var høye lyder rundt meg av bilen som knuses, forteller Tveråli til TV 2.

– Det kommer en trailer imot, ser du den?

– Ja, den ser jeg. Når jeg er på tur ned i asfalten så ser jeg den. Jeg skjønner også at jeg ikke kommer til å treffe den, forteller Tveråli rolig.

Heldig

En utenlandsk trailersjåfør kommer i motsatt kjørefelt og filmer ulykken via et kamera i frontruten. Han tror først at det er en dødsulykke han er vitne til, og springer ut for å hjelpe.

Etter et halvt minutt kommer det plutselig livstegn fra bilvraket. Fra sidevinduet stikker et hode opp. Sjåføren drar ut frontruten og med litt hjelp kan Daniel krabbe ut igjennom frontruten, utrolig nok like hel.

– Jeg fikk et lite kutt på fingeren og så fikk jeg et kraftig merke etter sikkerhetsbelte, forteller han.

Politiet: – Han har hatt flaks

Også politiet trodde først at det var en dødsulykke de kom frem til. Derfor var overraskelsen var stor da Daniel stod og snakket med ambulansepersonellet og andre trafikanter som om ingen ting hadde skjedd.

– At han kan krype uskadd ut fra en slik hendelse har jeg ikke aldri vært borte i, med tanke på at det er så mye energi involvert. Han har hatt flaks og har vært flink til å bruke belte som har berget livet hans, sier Håvard Horn Olsen, politiførstebetjent ved Nordland politidistrikt, til TV 2.

Distriktsleder i Trygg trafikk i Nordland, Kari Vassbotn er sjokkert når hun ser videoen.

– Det er helt utrolig at et menneske kan komme seg ut av en slik ulykke i live, sier hun.

Flere bruker belte

Jevnlige målinger fra Statens vegvesen viser at over 95 prosent av trafikantene bruker bilbelte daglig.

Det har vært en kraftig bedring siden tusenårsskiftet.

– Allikevel ser vi at den gruppen som er dårligst til å bruke belte er unge folk. Vi ser også at fire av ti som omkommer i trafikkulykker ikke brukte belte, forteller Kari Vassbotn, distriktsleder i Trygg trafikk i Nordland.

Bilisten som forårsaket ulykken er fratatt førerkortet. Vedkommende ønsker ikke å uttale seg om saken.

– Beltet berget livet mitt

Daniel er ikke i tvil om at sikkerhetsbeltet var avgjørende for at han er i live i dag.

– Det berget livet mitt, det er ingen tvil om det. Har jeg ikke hatt det på meg hadde jeg nok ligget utenfor, på veien eller under bilen. Det vet man ikke, men bilbelte er et bra redskap, sier Daniel Tveråli.

Når Tverårli ser på det som er igjen av den gamle arbeidsbilen, må han erkjenne at den vridde stålkonstruksjonen ikke ser bra ut.

– Ganske utrolig at det gikk så bra som det tross alt gjorde, sier han.