RANET I BIL: To 20 år gamle menn er tilalt for å ha ranet en mann mens de kjørte rundt i en bil på Bøler i Oslo.
RANET I BIL: To 20 år gamle menn er tilalt for å ha ranet en mann mens de kjørte rundt i en bil på Bøler i Oslo. Foto: Google Street View

19-åringer truet ransoffer:
– Dette kan ende på to måter

To nå tyve år gamle menn er tiltalt for grovt ran, og risikerer mange år i fengsel for å ha truet offeret med en pistollignende gjenstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De to unge mennene, begge født i 1997, må tirsdag og onsdag møte i Oslo tingrett.

Der står de tiltalt etter straffelovens paragraf 328 som gjelder grovt ran.

Ifølge tiltalen skal de to, begge hjemmehørende i Oslo øst, ha truet eller medvirket til å true en annen person for å frarane ham eiendelene han hadde. Ranet fant ifølge tiltalen sted på ettermiddagen 27. januar 2016.

– Vi vet hvor du bor

Mens de to kjørte rundt i en bil i området Bøler i Oslo sammen med offeret, presset de ifølge tiltalen det politiet kaller «en pistollikende gjenstand» mot tinningen til fornærmede og sa følgende:

– Dette kan ende på to måter: Du kan gå levende ut av bilen, eller dø ut av bilen. Du vet hva som skjer hvis du går til politiet.

De to tiltalte skal ha krevd at offeret skulle gi fra seg alt han hadde.

– Vi vet hvilken skole du går på. Vi vet hvor du bor, skal de tiltalte ha sagt.

Fornærmede skal så ha blitt fraranet en jakke, en mobiltelefon, 5500 kroner og et headset, ifølge tiltalen.

Statsadvokatenee i Oslo, som har utformet tiltalen, mener ranet er grovt fordi det er truet med skytevåpen. Strafferammen for grovt ran er etter Straffeloven fra 2005 15 års fengsel.

Nektet å stoppe for politiet

Ifølge tiltalen var det i tillegg til de to tiltalte og fornærmede en person til i bilen. Denne personen er for politiet ukjent.

En av de tiltalte er i tillegg til ranstiltalen også tiltalt etter vegtrafikkloven på to punkter samt for å ha oppbevart 476 gram hasj og 173 gram marihuana hjemme.

Narkotikaen ble funnet 22. juli i fjor, etter at den da 19 år gamle mannen hadde råkjørt og deretter nektet å stoppe for en sivil politibil som med blålys og sirener gav ham signal om å stanse.

De to tiltaltes forsvarere ønsker overfor TV 2 ikke å kommentere tiltalene eller hvordan deres klienter stiller seg til dem.