KLAR I TALEN: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er opptatt av å snakke et språk folk forstår.
KLAR I TALEN: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er opptatt av å snakke et språk folk forstår. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Nekter å unnskylde seg etter «imam-sleiking»-kommentaren

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) lever godt med kjeft fra statsminister Erna Solberg (H), men vil ikke si unnskyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg (H) har tidligere oppfordret norske politikere til en anstendig valgkamp.

På onsdag valgte Sylvi Listhaug å legge den oppfordringen til side, da hun uttalte seg rundt ekstremt islamisme under en debatt.

– Det jeg registrerer er at Knut Arild Hareide (KrF) og mange andre politikere bruker tiden sin på, er å sleike disse (imamer, red.anm.) opp etter ryggen istedenfor å konfrontere folk med ekstreme holdninger, sa Listhaug til NRK.

– Man sier ting man ikke bør

Torsdag tok statsministeren avstand fra innvandringsministerens ordbruk, og mente det ble sagt ting under debatten som ikke hører hjemme i en norsk valgkamp.

– Utspillet tilhører ikke den typen retorikk man bør ha i forhold til hverandre. Særlig ikke mellom to partier som samarbeider, sa Solberg til statskanalen.

Sylvi Listhaug forklarer at «imam-sleiking»-utspillet kom i en opphetet debatt, og at hun opplevde at motstanderen var ganske krass.

– Da er det av og til at man sier ting man ikke bør, sier Listhaug til TV 2 fredag.

Vil fortsette å være tydelig

Statsråden sier hun lever godt med kritikken fra statsminister Erna Solberg, og mener det er helt i orden at hun gir beskjed. Hun vil allikevel ikke unnskylde seg etter utspillet.

– Nei, jeg mener dette er noe skal vi legge bak oss. Det kan gå hardt for seg i disse debattene, og da skal jeg love at jeg skal beholde roen.

Listhaug sier hun kommer til å fortsette å være tydelig, og mener det er viktig å snakke et språk som folk forstår.

– Det får jeg mye skryt for, sier ministeren.

Ikke bekymret for samarbeidet

Selve budskapet i kommentaren om «imam-sleiking» står hun fortsatt for, selv om hun innser at hun kunne brukt andre ord.

– Jeg mener det er reellt at mange flere politikere i andre partier er nødt til å stå opp for ytringsfriheten, og gi beskjed når de møter personer som mener det er greit med steining, sier Listhaug, og fortsetter:

– Man må si fra når man møter noen mener det skal være dødsstraff for blasfemi, og andre ting som ikke hører hjemme i Norge. Det håper jeg det er mange flere som gjør fremover.

Når det gjelder det videre samarbeidet med Knut Arild Hareide og resten av KrF, er hun ikke bekymret i det hele tatt.

– Vi har gjort masse bra på mange områder. Vi har fått til forsterket satsing overfor fattige barn og sørget for at flere av bistandsmidlene går til nærområdene, nevner statsråden som noe av det hun mener partiene har fått til sammen.