STORE ØDELEGGELSER:
STORE ØDELEGGELSER: Foto: Et knust vindu (til venstre), mange hakk og skraper på karmer og vegger, og en ødelagt skuff. Dette var bare noen av skadene Marius kom hjem til fra ferien. Foto: Privat/TV 2-montasje.

Marius skulle bare leie ut et rom gjennom Airbnb – fikk hele sommeren ødelagt

Den portugisiske leieboeren forlot stedet som en slagmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Marius» eier en leilighet på Majorstua i Oslo. I sommer skulle han leie ut et av soverommene mens han var på ferie. På grunn av hans jobbsituasjon ønsker han å være anonym i denne saken.

Gjennom utleietjenesten Airbnb fant han en portugisisk mann som ville leie rommet fra 12. juni og frem til 20. august.

Marius ryddet og fikk vasket rommet før mannen skulle ankomme.

Ville reise hjem

Likevel fikk han melding gjennom Airbnb kort tid etter at mannen flyttet inn på rommet. Han var ikke fornøyd med vaskingen. Marius stusset over dette, siden han selv hadde sett at det så helt perfekt ut, men valgte likevel å be vaskedamen ta en ny runde på det allerede rene rommet.

Det lå igjen masse rot etter leieboeren. Foto: Privat.
Det lå igjen masse rot etter leieboeren. Foto: Privat.

– Jeg ønsket ikke å ha en misfornøyd gjest, så da betalte jeg heller for en ekstra vask, sier Marius til TV 2.

Dette ble ifølge Oslo-mannen bare starten på utleiehelvete som har preget hele sommeren hans.

Etter en drøy måned fikk Marius beskjed om at portugiseren ikke lenger ønsket å bo i leiligheten på Majorstua.

Han ville ha tilbake pengene han hadde forhåndsbetalt. Det avviste Marius. Da spurte leietakeren om en kamerat kunne bo der i stedet. Det var heller ikke Marius interessert i. Han ønsket å holde seg til den opprinnelige avtalen. Han var selv på ferie, og var avhengig av at ting ble som planlagt.

Det var ifølge Marius etter dette det tok av. En jente som disponerer et annet soverom i leiligheten slo alarm.

– Hun kunne fortelle at portugiseren hadde forlatt stedet og at det så helt forferdelig ut der. Han hadde griset til hele rommet, ødelagt mange ting og etterlatt seg et hav av søppel, sier Marius til TV 2.

Jenta hadde allerede ryddet og vasket en god del etter portugiseren, og Marius er lei for at han ikke har bilder som kan vise hvor forferdelig det så ut. Det han kan bevise er alle ødeleggelsene som var gjort på rommet og ellers i leiligheten.

Dette er det Marius mener ble ødelagt eller stjålet:

  • Nøklene til leiligheten - leietaker har bekreftet at han har tatt dem med hjem til Portugal
  • Sykkel verdt 30.000 kr er tatt fra boden, ikke kommet til rette
  • Vindu på soverommet knust
  • Skader på skrivebord, som Marius har arvet av sin avdøde bestefar
  • En av veggene i gangen har fått stygge hakk/merker
  • Wifi-ruteren er ødelagt
  • Flere kopper/annet kjøkkenutstyr er knust/ødelagt
  • To stoler er ødelagt
  • En av skuffene i kommoden er ødelagt

Da Marius fikk høre om alle skadene, reiste han hjem fra sin egen ferie. Fordi portugiseren fortsatt hadde nøklene, turte han ikke annet enn å være i leiligheten i tilfelle han eller andre skulle ta seg inn.

– Det er ikke bare å skifte lås på leiligheten. Det er samme nøkkel som fungerer til døra nede, og inngangsdørene og resten av bygget er vernet av Riksantikvaren. Det vil være enormt kostbart, sier Marius.

Han sier han er veldig lei seg og trist over at sommeren ikke ble som planlagt.

Ikke svar hos Airbnb

– Airbnb oppfordrer folk til å leie ut leiligheten sin og komme seg ut på reise selv. Det var akkurat det jeg gjorde. Men det verste i etterkant har vært den elendige oppfølgingen jeg har fått gjennom selskapet.

TV 2 har fått kopier av korrespondanse mellom Marius, portugiseren og Airbnb.

Marius rapporterte inn saken til Airbnb 27. juli. Han sendte inn et krav på 20.000 kr til portugiseren - gjennom Airbnbs plattform, slik han hevder at han fikk beskjed om. Dette kravet sendte han imidlertid inn før han kom hjem og oppdaget at sykkelen manglet, og før han fikk vite at portugiserens kjæreste hadde bodd der store deler av perioden. For det skulle han hatt 250 kr ekstra per dag.

Når portugiseren så avslo dette kravet, er det opp til Airbnb å ta saken videre.

Verter betaler tre prosent av utleiesummen i gebyr for å blant annet være forsikret gjennom tjenesten.

Ingen svar fra kundeservice

Men Marius er sjokkert over hvordan selskapet har håndtert hans problemer.

– De siste ukene har jeg ringt til sammen 17 ganger. Jeg blir sendt videre til folk som ikke svarer på telefonen. Noen ganger legger de på. Andre ganger får jeg beskjed om at jeg skal bli ringt tilbake i løpet av noen dager. Men jeg hører aldri noe. Dette er rett og slett ikke akseptabelt, sier Marius.

Senest torsdag kveld lovte Airbnb å ringe Marius tilbake. Men han hørte ikke noe. Nå er han rasende, og kaller det hele et mareritt.

Det var blitt stygge merker i bordet, som Marius har arvet av bestefaren.
Det var blitt stygge merker i bordet, som Marius har arvet av bestefaren.

– Det er tydelig at de ikke ønsker å forholde seg til utleiere når noe faktisk går galt. Vi betaler et gebyr, men får ingenting tilbake, sier Marius.

Først fredag kveld - etter at TV 2 har tatt kontakt med selskapet i forbindelse med denne artikkelen, begynner ting å skje.

Marius fikk da mail fra selskapet som beklager at det har tatt tid, og «takker for tålmodigheten». De lover i eposten at de nå skal ta tak i saken og ber han sende inn dokumentasjon og kopi av politianmeldelse.

Airbnb: – Saken er ikke meldt inn

I en uttalelse til TV 2 sier selskapet gjennom sin svenske pr-kontakt Jan Fredriksson at Marius ikke har fylt ut skjemaer og fulgt de prosedyrer man skal bruke.

– Men han sier at han bare har gjort slik han har fått beskjed om?

– Det er ikke mulig for meg å vite hva som har blitt sagt. Men nå vil i alle fall saken bli tatt videre, sier Fredriksson.

– Marius synes det er svært frustrerende at han har blitt sendt rundt i systemet og ikke fått noe skikkelig svar i løpet av flere uker. Er dette godt nok?

– Jeg har ikke oversikt over de samtalene som har blitt utført i denne saken. Det jeg vet er at Airbnb har en forsikring som skal dekke ødeleggelser. Selskapet har ikke avvist noe krav fra Marius i denne saken. Hans sak vil bli behandlet når han har fylt ut skjema og sendt inn dokumentasjonen.

Marius: – Jeg har gjort akkurat slik jeg fikk beskjed om

Marius er imidlertid ikke fornøyd med svaret fra Airbnb.

– Jeg har hele tiden hatt inntrykk av at de ikke kjenner sine egne rutiner. Hver eneste gang jeg har kontaktet dem har jeg fått forskjellige beskjed, eller blitt satt videre til personer som ikke svarer, eller telefonforbindelsen har blitt brutt.

Marius sier at han kun har forholdt seg til saksprosessen slik de har presentert den for ham.

– Dey er jo tydelig at de har feilinformert meg fra dag én.

Han hevder at det først var etter at TV 2 tok kontakt med Airbnb han fikk beskjed om at de ville dekke hotellutgifter for ham, og refundere alle kostnader forbundet med låseskifte i leiligheten.

– Dette er merkelig håndtering av en så stort selskap som Airbnb. Man skulle tror de var mer seriøse. Det var påfallende hvor raskt de tok kontakt da de hørte fra TV 2, sier Marius.

Han er imidlertid ikke overbevist om at saken løser seg nå heller.

– Jeg har også fått hørt utsagn tidligere - at nå løser ting seg. Og det har ikke gjort det. Så jeg er skeptisk.