INGEN MILITÆR OPPTRAPPING: På tross av voldsom ordbruk, ser det ikke ut til at verken Nord-Korea eller USA gjør militære forberedelser til en krig. AP Photo/Wong Maye-E, REUTERS/Jonathan Ernst
INGEN MILITÆR OPPTRAPPING: På tross av voldsom ordbruk, ser det ikke ut til at verken Nord-Korea eller USA gjør militære forberedelser til en krig. AP Photo/Wong Maye-E, REUTERS/Jonathan Ernst

– Trump gir Nord-Korea akkurat det de ønsker

Donald Trumps kraftige ordbruk mot Nord-Korea bekrefter fiendebildet det nordkoreanske regimet vil hamre inn i befolkningen, sier ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne uken truet Trump Nord-Korea med «ild og vrede på et nivå verden aldri før har sett», dersom landet fortsetter å true USA med sine rakett- og atomvåpenprogrammer.

Presidenten fulgte opp et par dager senere med å si at uttalelsen kanskje ikke var kraftig nok.

Trump sa til pressen fra sin golfresort i New Jersey at Nord-Korea må «ta seg sammen», ellers vil landet være så ille ute som «få andre nasjoner noen gang har vært».

Bekrefter fiendebildet

Nord-Korea har grepet begjærlig fatt i uttalelsene. Nyhetsopplesere på nordkoreansk TV forteller folket hvordan dette viser at USAs president ikke er i stand til å tenke rasjonelt og at det er umulig å føre en normal samtale med ham.

– Jeg tror Donald Trump her spiller ballen på akkurat den måten Kim ønsker, sier seniorforsker Håvard Mokleiv Nygård ved PRIO til Nyhetskanalen fredag morgen.

– Det nordkoreanske regimet lever i denne illusjonen om at de er under beleiring. Når du ser nordkoreanske nyheter, er dette bildet de hele tiden viser til befolkningen: vi er under beleiring, her er det krig og vi må forsvare oss. Og Trump gir de akkurat det de trenger for å hamre inn det bildet til hele befolkningen at her er det fare på ferde, sier PRIO-forskeren.

Ikke mer enn kjefting

At Kim kommer med drøye uttalelser, er det ikke vanskelig å finne eksempler på fra tidligere. Mer overraskende er det at USAs president er så eksplisitt i ordbruken, mener Nygård.

Lyspunktet er at det foreløpig ikke synes å være noe mer enn en ordkrig som foregår mellom partene. Verken USA eller Nord-Korea synes å gjøre forberedelser til en militær krig.

– Det vi ser foreløpig er en ordkrig, heldigvis, og ikke noe annet enn det, sier Eirik Bergesen, USA-kommentator og satiriker.

– Heldigvis er vi i en situasjon nå hvor det ikke skjer noe som helst militært på bakken. Det er ikke noen troppeforflytning eller eskalering ut over det verbale, så la oss prise oss lykkelige over det, sier Bergesen til Nyhetskanalen.

Heller olje på vannet

USAs forsvarsminister Jim Mattis sier en krig med Nord-Korea ville vært katastrofalt, men understreket torsdag at USA bruker ressursene på diplomati.

– Den amerikanske innsatsen er diplomatisk. Det har gitt resultater, og jeg ønsker å fortsette med det nå, sa han.

– Krigstragedier er mer enn velkjent og trenger ingen annen beskrivelse annet enn det faktum at det ville vært katastrofalt, la han til.

(TV 2/NTB)