Forbannet Høyre-fisker mener Sp-toppene snakker Distrikts-Norge ned

– De fleste som har valgt å bo her lever et godt liv, og har lite å klage over.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rolf-Bjørnar Tøllefsen har slått seg opp som fisker på Husøy i Troms, og er lei av Senterpartiets svartmaling av distrikts-Norge.

– Posttjenester får vi i butikken, og hvor ofte må vi innom en bank eller et rådhus? Vi lever i ei tid med godt utbygde digitale tjenester, og mulighetene er grenseløse, sier Høyre-mannen som sammen med familie, naboer og venner ble riks-kjendis gjennom TV 2-serien «Da damene dro».

I fiskeværet Husøy tett ved de rike fiskefeltene utenfor Senja bor, og lever folk tett på hverandre.

– Vi var bare 220 innbyggere. Nå har vi passert 300. Det viser at vi vokser, og vi vokser fort, sier han.

Tøllefsen, som også er Høyre-politiker, tar oss med opp på toppen av den lille øya og viser fram nye tomter som er sprengt ut for å gjøre plass til enda flere. For folk vil bosette seg på Husøy.

– Her er det arbeid å få, her kan man tjene gode penger, her bryr folk seg om hverandre, her tar vi vare på hverandre, sier han.

Snakker distriktene ned

Og fra ei ei bygd i vekst har han i en kronikk på plattformene til regionavisen Nordlys ytret seg skarpt mot rikspolitikere som han mener bruker valgkampen til å snakke distriktene ned.

– Jeg blir rett og slett fortvilet, og jeg blir forbannet over at de gjør det. At Sp skal komme med blålys og redde disse bygdene er rent tull. Vi lever godt her.

Tøllefsen levner opposisjonen liten ære.

– Jeg synes i hvert fall at de bruker for mye av sin tid til å snakke distriktene og bygdene ned. Det er ikke sånn det skal være. Vi må snakke det opp og fram.

Sp-topp i Troms ikke overrasket

Senterpartiet er nå nest største parti i Troms, og partiets toppkandidat Sandra Borch lar seg verken såre eller skremme av meningene som er delt over 7000 ganger og lest av 30 000.

– Det er ikke overraskende at et medlem i Høyre går til kraftig angrep på Senterpartiet. Det er jo det de har gjort de siste ukene nå, og det tar jeg som et tegn på at de frykter Senterpartiet i valget, sier hun.

– Ser du noe poeng i det Tøllefsen han skriver?

– Nei, jeg gjør ikke det bortsatt fra at jeg er enig i at det går godt på Husøya. Vi jobber for distriktene mot sentralisering, sier hun.

Og nå akter fiskeskipper Tøllefsen å løfte bygda ytterligere. Oppe i Storsvingen hilser han to franske turister velkommen. De snakker om mangel på overnattingssteder.

– Kom tilbake om to-tre år. Da er Husøy Hotell ferdig, forteller han.

Og planene er klare, og arktitekten har levert et skisseprosjekt med 90 rom.

– Jeg skal bygge et hotell i skråningen her, med panaoramautsikt over Husøy, fjorden og fiskefeltene. Det skal bli en fantastisk turistattraksjon. Det blir storslått. Her ute har vi lært oss å sørge for oss selv, uten nevneverdig hjelp fra politikere, sier han.

Og om Husøy er lita, mangler folket der verken ambisjoner eller framtidstru.

– Det verste med nedsnakking og svartmaling er at andre som ønsker å satse i distriktene blir skremt vekk, sier Tøllefsen.