Thomas Sørum setter karrierepunktum.
Thomas Sørum setter karrierepunktum. Foto: Poppe, Cornelius

Thomas Sørum legger opp

Den skadeplagede spissen har spilt sin siste kamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter mange skader de siste årene, legger Thomas Sørum fotballskoene på hylla. 34-åringen er enig med Mjøndalen om å avslutte kontrakten, som opprinnelig varte ut 2017.

– Fotballinvalid

– Det føles overraskende lett og riktig, jeg har egentlig ventet på en reaksjon. De siste ukene har jeg vært i tenkeboksen for ikke å ta en avgjørelse i affekt, for når man gjør det, kan man fort angre. Men nå er jeg veldig komfortabel med valget, sier Sørum, som i realiteten ikke hadde et valg.

– Man kan nesten karakterisere meg som en fotballinvalid. Jeg har ikke kropp lenger til å holde på med fotball. Da blir dette valget en naturlig konsekvens av det.

Sørum gikk fra Strømsgodset til Mjøndalen i fjor sommer for å få mer spilletid, men siden overgangen har det kun blitt ni kamper for bruntrøyene for den skadeplagede spissen.

– Mjøndalen visste nok at de tok en risiko ved å hente meg med tanke på skadehistorikken min, så jeg vil takke dem for at jeg fikk sjansen. Det ble jo litt moro i fjor høst med noen kamper før jeg røk på en skade igjen, så helt bortkastet har det ikke vært. Jeg er glad jeg ga det en sjanse, selv om det ikke ble helt som vi hadde håpet på, sier Sørum.

I årets sesong er det kun blitt fire innhopp for 34-åringen. Karrierens siste kamp ble mot Elverum, hvor han ble byttet inn etter 16 minutter, før han måtte gå av banen igjen med skade 42 minutter senere.

– Det var på ingen måte den avslutningen jeg ønsket meg. Jeg skulle gjerne skutt Mjøndalen til både cupfinalen og opprykk, men det går ikke alltid som man vil og planlegger her i livet.

Lovende barnestjerne

For som liten gutt fra Lier ble Sørum karakterisert som en barnestjerne med en lovende fremtid. Karrieren ble en berg- og dalbane, men alt i alt er Sørum godt fornøyd med utfallet.

– Jeg har egentlig nesten fått alt jeg kunne drømme om ut av karrieren min, til og med landslagssamlinger og en landskamp. Jeg har vunnet serien i Norge og Sverige, tatt cupgull i Sverige, og fått spille i Europaligaen med Helsingborg. Alt dette er høydepunkter jeg tar med meg livet ut, og jeg synes jeg har fått riktig mye ut av karrieren min, oppsummerer Sørum.

Etter returen fra Helsingborg til Norge og Drammen før 2013-sesongen, begynte skadeproblemene for den daværende Strømsgodset-spilleren.

– Fra da har jeg egentlig slitt voldsomt hver eneste år. Det har vært få perioder hvor jeg har spilt fotball jevnlig og vært i god form. Hele tiden har det vært en kamp om å komme tilbake på banen, og når jeg klarte det, røk det igjen kort tid etterpå.

Tøffe perioder

Det er hamstringmuskulaturen som har skapt de store problemene for Sørum og også nå setter en stopper for videre spill.

– Det har vært veldig mentalt tøft i perioder, det har det virkelig.

– Hvordan holdt du da ut med det så lenge som fire år?

– For det første har jeg tatt en utdanning ved siden av. Det har vært helt avgjørende for å klare å holde hodet over vannet. Jeg har hatt friske unger og en samboer som er glad i meg uansett. Støtten fra familien har vært veldig viktig, og ikke minst også fra lagkamerater og supportere. De har vært veldig tålmodig med meg, det takker jeg dem for, sier Sørum, som ikke er bitter for at den lange fotballkarrieren ikke ender frivillig.

– Nei, på ingen måte. Men jeg synes det er synd at skadene har ødelagt så mye de siste årene. Det er lett for både meg og andre å huske kun det siste som har skjedd, men jeg har faktisk hatt en bra karriere før alle skadene tok meg. Jeg blir 35 år i år, så det er ikke leit og bittert, men naturlig for meg.

Allerede fra mandag har Sørum ny jobb klar.

– Jeg skal jobbe som næringsmegler hos Malling & Co i Drammen. Det er en kjempemulighet for meg som jeg gleder meg veldig til. Det gjør valget jeg tar nå om å legge opp ganske mye lettere, at jeg har noe å gå til. Det hadde vært atskillig tyngre å stå med to tomme hender, uten utdanning og ikke ane hva jeg skulle gjøre fra mandag av, sier den tidligere fotballspilleren.