Kronprins Frederik om farens begravelsesbråk: – Veldig lei meg for min fars beslutning

Ifølge TV 2s kongehusekspert mener mange dansker at 83 år gamle prins Henrik må beskyttes mot seg selv.

Forrige uke kom det fram at prins Henrik av Danmark (83) ikke ønsker å bli gravlagt i Roskilde Domkirke, sammen med sin kone dronning Margrethe (77).

Torsdag uttalte deres sønn, kronprins Frederik (49), seg for første gang om farens kontroversielle avgjørelse.

– Jeg vil bare si at jeg er veldig lei meg for min fars beslutning på veldig mange områder. Mer kan ikke sies om denne saken på nåværende tidspunkt, sa kronprinsen til den danske pressen.

Uttalelsen kom da kronprinsen gjestet en båthavn i Aarhus torsdag, skriver BT.

Sammen i Frankrike

Dronning Margrethe har foreløpig ikke kommentert ektemannens avgjørelse, men ifølge BT ble ekteparet forent tidligere denne uken. Den danske avisen har publisert et bilde av de to, arm i arm, på vei til en konsert i en kirke i Frankrike torsdag kveld.

– Livvaktene gjorde det klinkende klart at de ikke ville gi noen kommentarer eller svare på spørsmål. Og det pleier de to jo ellers gjøre med glede, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

– Det er tydelig at både dronning Margrethe selv og hennes hoff nå ønsker å gi inntrykk at alt er som vanlig under regentparets felles ferie på vinslottet i Frankrike, sier Totland.

Prins Henrik har vært på Chateau de Caix i flere uker allerede, og dronningen ankom fra Danmark sent tirsdag kveld.

SØNN OG FAR: Her er Kronprins Frederik og Prins Henrik fotografert i 2005. Foto: Keld Navntoft/NTB scanpix
SØNN OG FAR: Her er Kronprins Frederik og Prins Henrik fotografert i 2005. Foto: Keld Navntoft/NTB scanpix

Mener han må beskyttes mot seg selv

Prins Henriks beslutning har skapt stor debatt i Danmark, og danske Se og Hør har reist til Frankrike for å få prinsen i tale.

I deres nyeste utgave er det viet hele 16 sider til begravelsesbråket, og de har publisert et videointervju med den 83 år gamle prinsen på sine nettsider.

– Dette opptar danskene. Mange dansker, registrerer jeg, mener at det nok er på tide at man gir Henrik litt fred og beskytter ham litt mot seg selv, sier Totland.

– Jeg har selv sett videoen, og jeg kan si meg enig i det. Han virker litt preget av alderen, og jeg tror dessverre det kan vise seg at han er noe redusert, sier Totland.

Vil du lese er om de kongelige? Les Kjell Arne Totlands kongeblogg her.

Vil likestilles

Årsaken til at prins Henrik ikke ønsker å bli begravet sammen med sin kone gjennom 50 år, er at han er misfornøyd med at han aldri har blitt likestilt med dronningen og fått tittelen kongegemal.

– Det er hun som gjør meg til narr. Jeg har ikke giftet meg med dronningen for å bli begravet i Roskilde, sa prinsen til danske Se og Hør tidligere denne uken.

Prinsen uttalte til det danske ukebladet at han vil endre mening dersom han får ny tittel.

– Hvis hun vil ha meg begravd sammen med henne må hun gjøre meg til kongegemal. Jeg er likeglad, sa han til Se og Hør tidligere denne uken.

– Det er ikke en kvinne som skal bestemme alt. Jeg er likestilt med den personen jeg er gift med. Når hun er dronning, kan hun gjøre meg til kongegemal, hvis hun vil, sa prins Henrik til det danske magasinet.

Pågått i flere år

Ifølge TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland startet krangelen i 2002. Det var da prinsen første gang meddelte sin misnøye med sin kongelige tittel og manglende anerkjennelse.

Ifølge det danske kongehuset skal dronningen ha vært inneforstått med prins Henriks ønske i lengre tid.

– Selvfølgelig er dette en beslutning dronningen nok skulle vært foruten. Men dronningen har kjent til den i lengre tid, så den kommer nok ikke som noen overraskelse, sa kommunikasjonssjef Lene Balleby til den danske pressen da beslutningen ble annonsert i forrige uke.

Tidligere har det vært spekulert om prinsen ønsker å bli bisatt med sine søsken og foreldre i Frankrike. Disse ryktene avkrefter kongehuset, og de har uttalt at prinsen vil begraves i Danmark.