DREPTE: En 15 år gammel jente knivstakk to personer på Sørlandssenteret i juli. Bare dager før, rykket politiet ut til en av flere dramatiske hendelser som involverte jenta før den fatale dagen da Marie Skuland mistet livet.
DREPTE: En 15 år gammel jente knivstakk to personer på Sørlandssenteret i juli. Bare dager før, rykket politiet ut til en av flere dramatiske hendelser som involverte jenta før den fatale dagen da Marie Skuland mistet livet. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB scanpix.

knivdrapet i kristiansand:

Rykket ut til episode med drapssiktet 15-åring uken før knivstikkingen

Seks dager før knivstikkingen som kostet 17 år gamle Marie Skuland livet på Sørlandssenteret i Kristiansand, rykket politiet ut for å ta hånd om den nå drapssiktede 15 år gamle jenta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver Fædrelandsvennen, som har snakket med Finn Kollstad og en kamerat som møtte jenta på en joggetur, seks dager før hun knivstakk og drepte Marie Skuland og skadet en 23 år gammel kvinne alvorlig.

– Like på baksiden av Tangen videregående skole, traff vi på en ung jente som selv henvendte seg til oss. Hun spurte om vi var helsepersonell, sier en av dem til avisen.

15-åringen skal ha fortalt at hun hadde tatt piller, og gjorde flere forsøk på det som de to mennene oppfattet som selvmordsforsøk. De to kameratene holdt henne til slutt fast.

– Plutselig rev hun seg løs, og stormet mot elva som lå ca 15 meter unna. Hun stanset opp og balanserte på kanten og truet med å hoppe. Ettersom vi hadde kontakt med AMK, valgte de å varsle brannvesenet og det ble bestilt brannbåt og dykkere, forteller den ene av joggerne til Fædrelandsvennen.

I februar publiserte den nå drapssiktede 15-åringen et leserinnlegg. Der skrev jenta at hun var en stor fare for seg selv.

Bakgrunnen for innlegget er at hun flere ganger på kort tid hadde begått handlinger som påkalte nødetatenes oppmerksomhet, noe som skapte overskrifter i pressen. Blant annet vurderte hun å ta sitt eget liv.

«Det har hele veien vært et rop om hjelp», skriver hun.

Rømte seks dager senere

Etterhvert kom både politi og ambulanse til stedet og tok hånd om jenta. Seks dager senere rømte jenta fra barneverninstitusjonen hun bodde på og reiste til Sørlandssenteret hvor den fatale knivstikkingen fant sted.

Politiet i Agder ønsker ikke å kommentere hendelsen. Kollstad sier til avisen at han reagerer sterkt på at jenta ikke ble tatt bedre hånd om etter hendelsen.

– Det jeg er mest overrasket over er hvordan hun får lov til å gå fritt omkring slik at hun kan rømme bare seks dager etter denne episoden, sier Kollstad til Fædrelandsvennen.

Det har torsdag ikke lyktes TV 2 å få noen kommentar fra politiet i Agder om hendelsen.

Erkjente feilvurdering

Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen ved Sørlandet sykehus sa etter drapet til Dagbladet at de hadde vurdert 15-åringen som en person som kunne skade seg selv, men at de ikke hadde vurdert det dit hen at hun kunne skade andre.

– Det er ikke annet å si i ettertid enn at det har vært en feilvurdering, sier Olsen, som imidlertid har understreket at sykehuset ikke har funnet feil eller mangler i sin behandling av jenta.

Skrevet ut fra sykehus

Den 23 år gamle kvinnen som ble lagt inn på sykehus med kritiske skader etter knivstikkingen på Sørlandssenteret, er utskrevet.

– Den 23 år gamle kvinnen ble skrevet ut fra sykehuset for et par dager siden og befinner seg nå hjemme, sier påtaleleder Cecilie Pedersen Hille til NTB.

Politiet vil ikke kommentere kvinnens tilstand ytterligere. Ullevål sykehus opplyste 28. juli at 23-åringens tilstand var endret fra kritisk skadd til alvorlig, men stabil.

Politiet fikk melding om knivstikkingen på Sørlandssenteret ved 17.30-tiden onsdag 26. juli. 17 år gamle Marie Skuland, som var sommervikar i Coop Obs-butikken, døde av ett knivstikk som hun ble påført.

En 15 år gammel jente er siktet for å ha knivdrept 17-åringen og for drapsforsøk på 23-åringen. Den siktede har flere ganger vært i kontakt med barnevern, psykisk helsevern og politiet. Kort tid før knivstikkingen rømte hun fra en barnevernsinstitusjon.

Jenta er ifølge NRK overført til Bjørgvin ungdomsfengsel i Bergen, etter å ha vært frivillig innlagt ved barne- og ungdomspsykiatrien ved Sørlandet Sykehus.

15-åringen ble onsdag varetektsfengslet i to nye uker med brev- og besøksforbud, opplyser påtalelederen til NTB.

(©NTB/TV 2)