UAKTUELT Å SELGE;: Arbeiderpartiet vil beholde NSB på norske hender, forsikrer Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Leif J. Olestad/NSB
UAKTUELT Å SELGE;: Arbeiderpartiet vil beholde NSB på norske hender, forsikrer Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Leif J. Olestad/NSB

Full krangel om jernbanens framtid

– Vi risikerer at vi får kinesiske, russiske eller indiske eiere av et viktig norsk tilbud, sier Arbeiderpartiets Hadia Tajik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arbeiderpartiet angriper Høyre og Frp for å ville selge viktige norske institusjoner til utlandet. I Nyhetskanalen torsdag morgen fikk Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik svar på tiltale fra Frps landbruksminister Jon Georg Dale.

– Arbeiderpartiet har ikke bare mistet sin politiske ryggrad, de har mistet sin politiske hukommelse også. Ingen har solgt så mye av statlige selskaper som Arbeiderpartiet har gjort gjennom de siste 15 årene, kontret Dale.

– Den diskusjonen som Arbeiderpartiet drar opp, er konstruert. Vi ser at vi selger når det er hensiktsmessig. Nå reiser Arbeiderpartiet landet rundt og sier at vi må stoppe nedsalget av Statskogs eiendommer, og vi driver et ideologisk salg. Men salget ble startet av Arbeiderpartiet i regjering. Da sa de at vi skulle selge ut 400.000 dekar. Nå har vi solgt 300.000, og så sier de at Høyre og Frp selger landet. Det er en debattform og et innhold i sakligheten som er langt under pari, sier Dale.

Ideologisk forskjell

Tajik sier Arbeiderpartiet vil unngå en situasjon man ser i andre land, der en jaktadel eier store eiendommer som de kan regulere tilgangen til.

– Vi vil at vanlige norske folk skal kunne ha tilgang til norske naturressurser, sier Tajik.

– Forskjellen på Arbeiderpartiets politikk og Høyre og Fremskrittspartiet på dette området, er at de har en ren ideologisk tilnærming der de ønsker å selge ut norsk eierskap og norsk tilgang til våre naturressurser, mens Arbeiderpartiet har en mer pragmatisk holdning.

UENIGE OM EIERSKAP: Aps Hadia Tajik og Frps Jon Georg Dale møttes i Nyhetskanalens studio torsdag morgen. Foto: TV 2
UENIGE OM EIERSKAP: Aps Hadia Tajik og Frps Jon Georg Dale møttes i Nyhetskanalens studio torsdag morgen. Foto: TV 2

– Tror du velgerne forstår forskjellen på dere og Fremskrittspartiet når du snakker om at dere er pragmatiske mens Frp er ideologiske?

– Jeg tror folk tar inn over seg at det er en forskjell mellom det å si at viktige fellesskapsressurser skal være på norske hender, viktige kompetansemiljøer skal ha sitt hovedsete i Norge, og det er Arbeiderpartiets utgangspunkt. Frps utgangspunkt er at de har programfestet at de vil selge ut NSB og NRK. Det vil ikke vi.

Frykter indiske eller russiske eiere

Tajik spør Dale hvorfor Frp vil selge ut NSB når det ikke finnes aktuelle norske kjøpere.

– Dere har programfestet det. Vi risikerer at vi får kinesiske, russiske eller indiske eiere av et viktig norsk tilbud og norsk infrastruktur og folks mulighet til å bevege seg rundt i hele landet.

Infrastrukturen skal fortsatt være på norske hender, sier Dale. Men jernbanereformen vil føre til at det forhåpentligvis kommer flere aktører på den norske jernbanen. Da kan også utenlandske aktører slippe til.

– Men det viktige er at infrastrukturen skal vi eie. Og det vi har gjort, i motsetning til det Arbeiderpartiet gjorde i regjering, er at vi har investert penger i infrastrukturen. Vedlikeholdsetterslepet går ned for første gang, det går flere tog enn tidligere og regulariteten er bedre, sier Dale.

– Den store forskjellen på Arbeiderpartiet og dagens regjering er at vi investerer i å bygge landet mens Arbeiderpartiet forsøker å konstruere en debatt om å selge landet.