DÅRLIGE FORHOLD: Nepalske kvinner som menstruerer må ifølge tradisjonen sove utenfor sitt eget hjem i små hytter. Ofte er konstruksjonene av lav standard, er kalde og har dårlige sanitærforhold. Bildet viser en kvinne i Surkhet-distriktet vest for Kathmandu, som forbereder seg på å sove en natt ute i en slik hytte i februar i år.
DÅRLIGE FORHOLD: Nepalske kvinner som menstruerer må ifølge tradisjonen sove utenfor sitt eget hjem i små hytter. Ofte er konstruksjonene av lav standard, er kalde og har dårlige sanitærforhold. Bildet viser en kvinne i Surkhet-distriktet vest for Kathmandu, som forbereder seg på å sove en natt ute i en slik hytte i februar i år. Foto: Prakash Mathema/AFP

Forbyr å sende kvinner ut i «mensenhytter»

Nepalske myndigheter gjør det ulovlig å isolere menstruerende kvinner i hytter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge den nepalske tradisjonen chhaupadi, skal kvinner som har sin menstruasjon isoleres fra hjemmet i denne perioden. Årsaken er at man anser menstruasjon som noe urent.

Dette vil i praksis si at menstruerende kvinner forvises til små hytter utenfor hjemmet. Den samme praksisen gjelder for kvinner som nylig har født barn.

Nå har imidlertid det nepalske parlamentet vedtatt en ny lov som forbyr slik isolering, skriver Al Jazeera.

Loven, som ble enstemmig vedtatt på onsdag, forbyr både isoleringen og annen umenneskelig behandling av menstruerende kvinner og kvinner som nylig har født.

Ble bitt av slange

Loven kommer i etterkant av en hendelse i en av de såkalte «mensenhyttene». Det var i forrige måned at en tenåringsjente døde etter et slangebitt hun fikk mens hun sov isolert i hytta.

Også i 2016 døde også en kvinne mens hun oppholdt seg i en slik hytte. Kvinnen døde av røyk hun inhalerte da hun tente seg et lite bål for å varme seg.

Under menstruasjonsperioden kan kvinnene heller ikke røre mat, berøre religiøse ikoner, kveg eller menn. Chhaupadi-tradisjonen forbyr også kvinnene å delta i sammenkomster med familien.

– Kvinnene gjør dette selv

Selv om flere er positive til den nye lovgivningen, mener noen at myndighetene overser den kulturelle forankringen av slik isolering. Blant dem er kvinneaktivist Pema Lhkai.

– Det er en misoppfatning at mennene får kvinnene til å gjøre dette. Ja, Nepals patriarkalske samfunn spiller en rolle, men det er kvinnene selv som følger chhaupadi, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

– De må forstå roten til dette, gjøre strategiske inngrep og så vente en generasjon, mener Lhkai.

Den nye loven vil tre i kraft om et års tid. Straffen for å bryte loven er tre måneders fengselsstraff eller bøter på 3.000 rupees (rundt 233 norske kroner).