Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre intervjues etter valgkampens første duell mellom de to i Oslo onsdag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre intervjues etter valgkampens første duell mellom de to i Oslo onsdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun

Måling: Støre kan bli avhengig av MDG-støtte

Både Ap og Sp går tilbake på en fersk partimåling, mens SV står på stedet hvil. De rødgrønne kan dermed bli avhengige av støtte fra KrF eller MDG. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ap faller mest av partiene, og går med en tilbakegang på 2,6 prosentpoeng ned til 30 prosents oppslutning på augustmålingen Opinion har gjort på oppdrag fra ANB. Samtidig faller Senterpartiet med 2,1 prosentpoeng til 10,8. På den andre siden går både Høyre (+1,8), Frp (+0,4) og KrF (+0,7) fram. Venstre er under sperregrensen, mens SV holder seg over med hårfin margin.

Om valgresultatet blir som i målingen, vil en konstellasjon av Ap, SV og Sp få 80 mandater, mens det borgerlige samarbeidet ligger an til 79. Med støtte fra KrF og ikke SV ville det rødgrønne samarbeidet hatt 84 mandater, ett mindre enn det som kreves for å flertall.

For å sikre flertall i Stortinget ville dermed et eventuelt regjeringssamarbeid fra Ap og Sp behøvd støtte fra både SV og KrF, eller eventuelt fra MDG. Med en oppslutning på 4,3 prosent (+0,5) ville partiet Støre har utelukket samarbeid med, fått åtte mandater.

Støre ned – Erna opp

Poll of polls har beregnet snittet av de tre målingene som er foretatt i august og holdt dem opp mot snittet av junimålingene.

Frp, Høyre, KrF og Venstre har på disse tre målingene i snitt 46,0 prosent i august, mot 44,0 i juni. Ap, Sp og SV har 45,9 i august mot 47,0 i juni.

Avstanden mellom blokkene på snittet av disse tre målingene var i juni 3 prosentpoeng i favør av de rødgrønne. I august er avstanden 0,1 prosentpoeng i favør av dagens borgerlige flertall. Venstre er under sperregrensen på snittet av målingene i både juni og august.

Innenfor feilmarginen

Målingen er basert på 950 intervjuer mellom 1. og 7. august. Resultatene er som følger (endring fra juni i parentes): Ap 30,0 (-2,6), Høyre 24,9 (+1,8), Frp 12,3 (+0,4), KrF 6,0 (+0,7), Sp 10,8 (-2,1), SV 4,1 (-), Venstre 3,2 (-0,3), MDG 4,3 (+0,5) og Rødt 2,9 (+1,3).

Feilmarginen på målingen er mellom 1 og 3 prosentpoeng, og er størst for de største partiene. Alle endringer i denne målingen er innenfor feilmarginen.

(©NTB)