– Vi så at han hadde et spesielt talent

Karsten Warholms barndomstrener turte ikke å drømme om gull for sin tidligere elev. – Det er helt uvirkelig, sier Arve Hatløy.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Karsten Warholm (21) skrev seg inn i norsk idretts historiebok onsdag kveld i regntunge London. Der startet han på et nytt kapittel som den første mannlige utøveren som tar VM-gull i en løpsøvelse.

– Helt uvirkelig
Hjemme i Ulsteinvik var om lag 500 personer samlet i kulturhuset for å heie fram bygdas nye, store helt til VM-gull. Blant dem var Arve Hatløy, Warholms tidligere trener.

– Det ble en enorm stemning da det gikk opp for folk at det kunne gå inn. Nå har det roet seg litt, men det har igrunn ikke gått opp for folk hva vi har opplevd. Vi trenger noen timer før vi kan fatte og forstå, sier Hatløy til TV 2.

En ung Warholm under et stevne i Byrkjelo i 2008 der han hoppet 1,50 meter i høyde som 12-åring. FOTO: Privat
En ung Warholm under et stevne i Byrkjelo i 2008 der han hoppet 1,50 meter i høyde som 12-åring. FOTO: Privat

Han vet kanskje mer enn noen andre hva som ligger bak den utrolige prestasjonen til unggutten. I totalt ni år trente den nå sportslige lederen og hovedtreneren i Dimna IL Norges nye gullgutt. De to har fremdeles god kontakt, og før alle store løp sender de alltid sms-er til hverandre.

– Det er helt uvirkelig. Det har ikke gått opp for oss så langt. At det skulle bli gull hadde vi ikke drømt om.

– Men dere hadde tro på medalje?

– Vi hadde et realistisk håp om andre- eller tredjeplass. Gull så vi på som urealistisk.

Karsten Warholm og Arve Hatløy fra ungdoms-VM i Donetsk i 2013 der Warholm tok gull i mangekamp. FOTO: Privat
Karsten Warholm og Arve Hatløy fra ungdoms-VM i Donetsk i 2013 der Warholm tok gull i mangekamp. FOTO: Privat

Stortalentet
Det er ingen tvil om at Norges friidrettsforbund har et supertalent i sine rekker som man kan vente seg store ting av i fremtiden. Kometkarrieren bærer bud om at dette bare er starten på noe virkelig stort.

– Vi så at han hadde et spesielt talent og at han kanskje kom til å bli vår beste utøver noensinne, men da tenkte vi på norgestoppen en gang i fremtiden i høyde eller lengde, som han kanskje var god i på den tiden. At han skulle nå helt til topps på seniorplan, noe vi har sett de siste årene og så kjapt, hadde jeg ikke tro på. I et verdensmesterskap for ungdom i mangekamp som 17-åring begynte jeg å se at han hadde et unikt talent og var et konkurransemenneske, sier Hatløy.

Hatløy var Warholms trener helt frem til i fjor, da Leif Olav Alnes tok over stafettpinnen. Warholm viste tidlig talent i lengde og høyde i de aldersbestemte klassene, og ikke før i en alder av 17 år løp han sin første 400-meter.

– Som 19-åring prøvde han seg på et utrolig stunt, med mangekamp og 400 meter flatt samtidig. Han endte opp med to sølvmedaljer. Da så vi at han var godt gjennomtrent og det fikk han betalt for i dag. Han har trent mye bra de siste årene, sier Hatløy.

– Blir det mer moro i årene som kommer?

– Jeg håper det. Han er bare i starten av karrieren og vi kan ikke bestille VM- og OL-gull, men jeg tror Karsten er innstilt på å jobbe videre.

Hylles av Kaggestad
Warholms allsidighet er noe av det som trekkes frem av folk som vet hva de snakker om. Johan Kaggestad mener 21-åringens brede bakgrunn gjør ham bedre rustet til å takle belastningen og unngå skader.

– Jeg tror han har mye å gå på som hekkeløper. Han har basen sin som allsidig friidrettsmann, og han var Europas beste mangekjemper i aldersbestemte klasser. Han har en allsidighet og motorikk som egner seg spesielt bra til hekkeløp, og han har en bra hurtighet, hvor han er nede på 44-tallet på 400 meter. Det tekniske tar han veldig bra, sier Kaggestad.