GUAM: Onsdag kunngjorde Nord-Korea at de vurderer å ramme USAs militærbase på den amerikanske stillehavsøya Guam. Bildet viser et amerikansk fartøy ved havnen i Guam.
GUAM: Onsdag kunngjorde Nord-Korea at de vurderer å ramme USAs militærbase på den amerikanske stillehavsøya Guam. Bildet viser et amerikansk fartøy ved havnen i Guam. Foto: Jamica Johnson

Nord-Korea:

Vil ha en angrepsplan mot Guam klar i august

Nord-Korea hevder landet vil ferdigstille planen om å angripe farvann nær den amerikanske militærbasen Guam i midten av august.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Planen om rakettangrepet skal være klar rundt midten av inneværende måned. Deretter vil de vente på ytterligere beskjeder fra forsvarsledelsen.

– Det er ikke mulig å føre dialog med en type som er så blottet for fornuft. Det eneste språket han forstår, er ren makt, sa general Kim Rak-gyom i den nordkoreanske hæren, ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Tidligere har USAs president Donald Trump sagt at om Nord-Korea fortsetter å true USA, vil landet bli møtt med «ild og vrede som verden aldri før har sett».

– Trump kom med masse nonsens om ild og vrede og ser ikke ut til å ha forstått alvoret i den pågående situasjonen, sa Kim.

Generalen sa at de planlegger å avfyre fire Hwasong 12-raketter over Japan. Planen er at de skal treffe sjøen rundt 3–4 mil unna det amerikanske territoriet på Guam.

Det planlagte angrepet blir sendt til landets leder Kim Jong-un for vurdering som en «viktig advarsel til USA», heter det i kunngjøringen fra den nordkoreanske hæren.

– Nord-Korea vil tape

Nord-Korea bør stoppe sin overveielse av handlinger som vil lede til «slutten på regimet og ødeleggelse av dets folk», sa USAs forsvarsminister Jim Mattis i en uttalelse onsdag kveld.

– Selv om vårt utenriksdepartement gjør alt de kan for å løse denne globale trusselen med diplomatiske virkemidler, må det gjøres klart at de alliertes militære kombinert har de mest nøyaktige, innøvde og robuste defensive og militære evnene i verden, heter det videre.

Mattis sa videre at Nord-Korea vil tape ethvert våpenkappløp eller konflikt landet setter i gang.

Bekymret

Uttalelsene fra Nord-Korea natt til torsdag er det siste i ordkrigen mellom landene denne uken, og har fått flere statsoverhoder og ledere verden over til å mane partene til ro.

FNs generalsekretær António Guterres sier han er bekymret over den stadig mer konfronterende retorikken, og han oppfordrer partene til å finne en løsning. Sikkerhetsrådet ber på sin side alle land følge opp de skjerpede sanksjonene mot Nord-Korea som nylig ble vedtatt.

Kina, som er Nord-Koreas viktigste handelspartner, oppfordrer til tilbakeholdenhet, mens Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel kritiserte den amerikanske presidentens ordvalg.

Frankrike på sin side roser Trumps «besluttsomme» opptreden.

(NTB)