OPPGITT: Olaf Tufte er redd CAS statuerer et eksempel i Johaug-saken og utestenger henne i lang tid.
OPPGITT: Olaf Tufte er redd CAS statuerer et eksempel i Johaug-saken og utestenger henne i lang tid. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix.

Tufte om Johaug-saken: – Vi har det verre enn kriminelle

Olaf Tufte slakter idrettsutøvernes rettssikkerhet. Nå frykter han det skal gå utover Therese Johaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Therese Johaug venter i disse dager i spenning på svar fra Idrettens voldgiftsrett (CAS) i ankesaken mot henne. Det samme gjør roer Olaf Tufte. Den doble olympiske mesteren føler med langrennsløperen.

Frykter lang straff

– Det er veldig vanskelig å spå utfallet i saken. Jeg frykter de (CAS) ønsker å statuere et eksempel, fordi hun er en så stor stjerne og fordi hun kommer fra Norge, sier Tufte.

41-åringen har fulgt saken tett. Han mener det hele bunner i at Johaug og lege Fredrik Bendiksen har gjort menneskelige feil, og at hun aldri har hatt noe utbytte av å bruke leppekremen, som inneholdt det forbudte stoffet clostebol.

– Hvis man i idrettsverden får et rykte eller mistanke rettet mot seg, så er man allerede dømt. Det er forferdelig synd, sier Tufte.

Langer ut mot rettssikkerheten

– Det er nå en gang sånn at vi er mennesker og kan overse ting. Jeg mener det er gjort en menneskelig glipp, som selvfølgelig ikke skulle vært gjort. Det er både legen (Bendiksen) og Therese smertelig klar over, sier Tufte og tillegger:

– Jeg mener søkelyset heller bør rettes mot antidopingprogrammet vi har, hvor vi utøvere ikke har noen form for rettssikkerhet.

Mannen fra Horten mener idrettsutøverne må beskyttes i langt større grad, enn de blir nå.

– Vi må ha et bedre system rundt utøverne. Det må være et nettverk rundt oss som fanger opp humane småfeil, uten å knuse en person for å ha gjort en ubetydelig greie.

– Som alle andre i samfunnet, må idrettsutøvere også få en ny sjanse. Vi har det rett og slett verre enn kriminelle faktisk, sier Tufte engasjert.

Lærer av dopingsakene

Selv vurderte Tufte å legge opp etter dopingskandalene i fjor sommer. Men veteranen har fortsatt, og sier han har lært mye av Johaug-saken.

– Det har lært oss i romiljøet hvor nøye vi må være, og at vi må ettergå våre egne systemer gang på gang og ikke ta noe forgitt.

Det er ikke mer enn et halvt år til OL starter i Pyeongchang. Tufte håper i det lengste at langrennsesset rekker lekene.

– Hvis OL ryker for Therese er det en strek i regninga. Samtidig er hun så sterk og klar i hodet at hun skal tilbake i skisporet uansett, OL eller ikke OL. Jeg håper sunn fornuft seirer, og at hun kan få lov til å begynne å konsentrere seg om å gå fort på ski snart.