Warholm vant historisk VM-gull

Karsten Warholm (21) ble første norske mannlige utøver til å vinne VM-gull på en løpsøvelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Karsten Warholm fra Ulsteinvik løp et perfekt løp i regnværet i London og ble verdensmester med tiden 48.35.

– Jeg må la det synke inn. Jeg så ut som et spøkelse da jeg kom i mål. Det var en helt syk følelse. Jeg har jobbet hardt for det, og jeg må gi litt av æren til trener Leif Olav Alnes. Det er mange som skal takkes. Dette er lagarbeid, og jeg føler vi fortjener det, sier Warholm til TV 2.

– Jeg skal nyte det. Sånne opplevelser kommer ikke på samlebånd, fortsetter han.

Se superløpet i videovinduet øverst!

Allerede som 21-åring vant han sitt første VM-gull i seniorklassen.

– Et VM-gull kan aldri komme for tidlig, men man kan ikke forvente det videre. Det betyr ikke noe om man tar det nå eller om sju år, for det var nå jeg hadde sjansen. Du legger ikke gull foran en sunnmøring, sier han.

Det ble ikke ny personlig rekord på 400 meter hekk, men det var uansett et svært imponerende løp i regnværet i London. Warholm kom først inn på oppløpet, og da det så ut til at konkurrentene nærmet seg, hadde han enda mer å gi.

– Det eneste som er sikkert er at det er årets norske idrettsutøver - uansett idrett, sier tidligere spydkaster Andreas Thorkildsen til NRK.

– Det er på høyde med de andre norske gullvinnerne i VM og OL. Jeg har trent tre av dem, så jeg vet hva det betyr, sier TV 2s friidrettsekspert Johan Kaggestad.

– En stor kveld
Yasmani Copello fra Tyrkia tok sølv, mens bronsen gikk til Kerron Clement fra USA. Clement var den eneste som slo Warholm i forsøksheatet.

– Den olympiske mesteren (Clement), som var den eneste jeg var redd for, hadde ikke dagen. Jeg var veldig spent på hekk ni og ti, og dette løpet viste at det ikke er over selv om man er ferdig med tiende hekk, sier idrettshistoriker Tom A. Schanke, og fortsetter:

– Det er en fenomenalt gledelig stund for norsk friidrett. Warholm har skrevet seg inn i norsk friidrettshistorie med gullskrift, og også inn i norsk idrettshistorie. Det er nydelig, og en stor kveld for norsk friidrett.

Sølvvinner Yasmani Copello var ekstatisk over sin medalje, men roste også Warholm for seieren.

– Han er «crazy» hver gang vi løper sammen. Han er rask, det var et bra løp. Gratulerer til ham, sier Copello til TV 2.

– Jeg er ikke glad for bronsen. Jeg mistet momentum etter den siste hekken da jeg byttet fot. Det kostet meg gullmedaljen. Hadde ikke det skjedd, ville jeg tatt igjen Warholm, slik jeg gjorde i semifinalen. Men jeg tar bronsen i samlingen og vil jobbe hardt for å vinne Diamond League i Zürich, sa OL-mester og sølvvinner Kerron Clement til TV 2.

Warholm er den første norske mannlige utøveren som tar VM-gull i en løpsøvelse. Det er også Norges første friidrettsgull i VM siden spydkaster Andreas Thorkildsen og kappganger Trond Nymark vant i Berlin i 2009.

Det er også Norges første VM-medalje siden Thorkildsen vant sølv i Daegu i 2011. Warholm er nå medlem av en eksklusiv klubb sammen med Grete Waitz, Ingrid Kristiansen, Trine Hattestad, Geir Moen, Thorkildsen og Nymark, som er de eneste før ham med VM-gull i friidrett.

– Han er ingen broiler
Johan Kaggestad forventer mer moro med Warholm i fremtiden.

– Det er jeg overbevist om, men han må unngå alvorlige skader. Han har såpass bred bakgrunn at det reduserer risikoen for skader. Han er en allsidighet, han er ingen broiler, sier TV 2s friidrettsekspert.

– Personlig ville jeg overtalt ham til å bli tikampkjemper. Da kan han bli olympisk mester i tikamp i 2020, 100 år etter at Helge Løvland ble det. Men jeg tror han har skrinlagt tikampen nå, sier idrettshistoriker Tom A. Schanke.

Johan Kaggestad tror Warholm kan bli enda bedre i årene som kommer.

– Jeg tror han har mye å gå på som hekkeløper. Han har basen sin som allsidig friidrettsmann, og han var Europas beste mangekjemper i aldersbestemte klasser. Han har en allsidighet og motorikk som egner seg spesielt bra til hekkeløp, og han har en bra hurtighet, hvor han er nede på 44-tallet på 400 meter. Det tekniske tar han veldig bra, sier han, og legger til:

– Han har også en veldig, veldig bra trener. Leif Olav Alnes er et unikum.

Johan Kaggestad tror det kan bli mer norsk jubel i London denne uken.

– Jeg tror Filip Ingebrigtsen har en liten sjanse på medalje på 1500 meter.