TAR GREP: Det norske laget tar ingen sjanser med viruset som nå herjer i VM-leiren.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TAR GREP: Det norske laget tar ingen sjanser med viruset som nå herjer i VM-leiren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Magevirus påvist på det norske hotellet

Det norske laget tar forholdsregler etter en rekke tilfeller av magevirus blant VM-utøvere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske laget tar forholdsregler etter en rekke tilfeller av magevirus blant VM-utøvere. Det er nå også påvist tilfeller på det norske utøverhotellet, men ingen norske utøvere skal være smittet ennå.

Nå får ingen av de norske utøverne håndhilse eller ha noen form for kroppskontakt.

Landslagslege Ove Talsnes møtte pressen onsdag for å fortelle om situasjonen.

– Vi har blant annet kjøpt inn plastbestikk, slik at vi ikke bruker det samme bestikket som alle andre på buffeten, sier han.

– Alle hoteller er affisert av viruset. Det har vært relativt lite utvikling det siste døgnet. Det er 37 syke registrert, 4-5 flere enn det var i går. Det betyr at det er en viss kontroll over situasjonen, og at de tiltakene som arrangøren har iverksatt har fungert.

– Men det betyr ikke at situasjonen er helt under kontroll. Det er påvist tilfeller på dette hotellet. Den type virus vi snakker om her spres fryktelig raskt, både via dråpesmitte og direktekontakt. Det gir diaré og oppkast, sier den norske legen Ove Talsnes i et pressemøte onsdag.

Legen fortalte også at de norske utøverne nå skal unngå kontakt med andre team og utøvere, og at de er forsiktige når det gjelder transport til og fra stadion.

– Vi vet ikke hvem som er smittet ennå selvfølgelig, og viruset har en inkubasjonstid på cirka 48 timer. Man er smittsom i cirka 48 timer etter siste symptom. Man drar inn akkrediteringen til dem som er syke. Det høres dramatisk ut, men det er helt nødvendig for å hindre spredning.

Kan bli nektet deltagelse

Tirsdag ble gullfavoritt på 400 meter, Isaac Makwala, nektet adgang til VM-arenaen etter å ha slitt med et magevirus.

– Det var et hjerteskjærende øyeblikk, sa sørafrikanske Wayde van Niekerk på pressekonferansen etter løpet. I Makwalas fravær vant han overlegent.

Makwala var fra seg av sinne over utelukkelsen, og hevdet at han følte seg frisk nok til å delta. Reglene er imidlertid krystallklare. Blir man diagnostisert med infeksjonssykdommen, krever britiske helseforskrifter en 48 timers karantene, meldte IAAF i en pressemelding tirsdag kveld. Nå frykter Talsnes at utøvere skal skjule symptomer for ikke å bli utestengt fra konkurranser.

– Det er vår bekymring, at det går rundt folk som har symptomer, men som ikke forteller om det. Men symptomene er såpass kraftige at man har ikke så mye på banen å gjøre når man har hatt spruteoppkast, sier Talsnes.

Landslagslege Ove Talsnes informerte onsdag pressen om det pågående Noro-viruset som herjer på utøverhotellene i London under friidretts VM.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Landslagslege Ove Talsnes informerte onsdag pressen om det pågående Noro-viruset som herjer på utøverhotellene i London under friidretts VM. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

– Vi må isolere smittekilden ellers vil dette spre seg fryktelig raskt, avslutter landslagslegen.

– Vi må gjøre det legen sier

Filip Ingebrigtsen løper forsøk på 1500 meter på torsdag. Han er ikke nevneverdig bekymret over viruset som nå herjer blant deltagerne.

– Vi må bare gjøre det legen sier. Det er det vi har lært fra vi var små. Høre på det han sier, og ta de forholdsreglene som han nevner, sier Ingebrigtsen til TV 2.

– Er det forstyrrende for utøverne?

– Det er nok først og fremst en ekstra forstyrrelse for dem som blir syke. Dette er mye av det samme som man sier i hvert mesterskap egentlig. Dette er vanlige rutiner, men de blir ekstra skjerpet inn nå. Så jeg tror ikke det forstyrrer så veldig mye, sier han til TV 2.