EKSPERTENE GIR DEG TIPS: TV 2 gir deg fantasytips hele denne sesongen.
EKSPERTENE GIR DEG TIPS: TV 2 gir deg fantasytips hele denne sesongen. Foto: Glyn Kirk

Dette bør du tenke på når du velger ditt Fantasy-lag

Ole Martin Synnes er TV 2s ferske Fantasy-ekspert. Sammen med Simen Stamsø Møller gir han deg ukentlige tips til ditt lag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill Fantasy Premier League på fantasy.premierleague.com. Alle norske brukere er automatisk med TV 2-ligaen og kjemper om premier

Bare så det er sagt: Dagene før 1.runde i Premier League er som himmel og helvete for oss Fantasy-idioter. Euforien av å kunne bytte ubegrenset hver eneste dag blandet med den bunnløse bekymringen om at jeg bommer grovt på hver eneste spiller jeg velger gir søvnløse netter, avbitte negler og store (midlertidige) åpenbaringer. Ingen av oss synes det er lett å velge sitt Fantasy-lag. Men det er det som er poenget, det skal ikke være lett.

  • TV 2 lanserer egen PL-portal. Følg med for flere Fantasy-tips denne sesongen

Heldigvis er det noen faktorer som kan være til hjelp på veien.

FORMASJON

TV 2s Fantasy-ekspert: - Derfor vraker jeg Kane

Når du velger din tropp på 15 spillere, må du velge ut spillere med tanke på hvilken formasjon du vil bruke. Basert på topp 50 i verden i 2016/17, er 3-4-3 den beste formasjonen å bruke, da 60% av verdens 50 beste Fantasy-spillere brukte denne formasjonen i fjorårets sesong. Grunnen til at 3-4-3 er den foretrukne formasjonen å bruke, er fordi du får flest mulig angripende spillere på laget ditt som har størst potensial til å plukke poeng.

Du kan også velge 3-5-2 som din formasjon, da midtbanespillere blir mer og mer verdifulle i Fantasy. I forrige sesong scoret Alexis Sanchez, registrert som midtbanespiller på Fantasy, 24 mål, fire mål mer enn Sergio Agüero og Diego Costa. Når poengsystemet i Fantasy også gir midtbanespillere 5 poeng per mål, og spisser 4 poeng per mål, kan du potensielt sitte igjen med flere poeng ved å satse mer på midtbanespillere enn spisser.

Personlig har jeg alltid brukt 3-4-3, og vil etter all sannsynlighet gå for denne formasjonen også i årets Fantasy-sesong. Grunnen til dette er at jeg mener 3-4-3 gir meg bedre balanse i laget. I en 3-4-3 vil jeg ha en midtbanespiller verdt 4.5 millioner på benken, mens i 3-5-2 vil min tredjespiss være benket. Mulighetene for å finne en midtbanespiller til 4.5 millioner som får spilletid og i tillegg har gode poengmuligheter er mye større enn å finne en spiss til samme verdi og med samme potensial for poeng.

FORDELING AV BUDSJETT

Valget av formasjon henger tett sammen med hvordan du skal fordele de 100 millionene du får utdelt i budsjett. 100 millioner kan føles veldig trangt (det er jo bare halve Neymar), så hvordan du fordeler budsjettet er viktig å tenke på når du skal sette opp ditt Fantasy-lag.

KEEPERE

Å bruke mellom 8.5 - 9.5 millioner på dine to keeperplasser, er utvilsomt veien å gå. Det viktigste å tenke på når du skal velge dine to keepere, er om du vil rotere keepere etter kampprogram eller bruke samme keeper hver kamp. Dette er en evig diskusjon jeg har med meg selv hvert eneste år, for det er ingenting som er mer irriterende enn å bomme på rotasjon. Men jeg lærer aldri, jeg vil rotere keepere i år også og gå i dekning hver eneste runde.

Alternativet er å velge en keeper du bruker fast i laget, en «premium»-keeper fra et topp 6-lag, som jevnt og trutt gjennom en lang sesong vil gi deg clean sheets og poeng. Disse toppkeeperne koster 5.5 millioner, og sammen med en backup-keeper til 4.0 millioner til å varme benken og blande saft, har du en god keeperduo. Samtidig vil det i løpet av sesongen som oftest dukke opp en keeper til 4.0 millioner som vil få spilletid.

FORSVARET

I forsvarsleddet ligger godt over halve nøkkelknippet du trenger for å låse opp døra til suksess i Fantasy. 2016/17-sesongen var forsvarernes år i Fantasy. Topp 5 forsvarsspillere ga mer valuta for pengene basert på poeng per million, enn midtbanespillere og spisser. Å bruke 25-26 millioner av de 100 du får utdelt på forsvarsrekka, mener jeg er en god idé. 12 millioner investerer du i to premium forsvarsspillere i prisklassen 5.5 - 6.5 millioner, mens de resterende 13-14 millionene legger du i potten til to forsvarsspillere i 4.5 - 5.0 millioners klassen, og en forsvarsspiller til 4.0 millioner.

De to dyreste forsvarerne finner du fra topplagene som holder nullen ofte, leverer offensive poeng og spiller hver runde. Enda mer viktig er det å finne dine to billige forsvarsspillere som du kan rotere etter kampprogram. For eksempel Burnley og West Bromwich, kjent som to gjerrige hjemmelag, som har forholdsvis gode hjemmekamper til godt ut i oktober. Sistemann i backrekka fyller du opp med en billigst mulig forsvarer, som ikke nødvendigvis får spilletid, men gjerne et innhopp i ny og ne.

MIDTBANEN

På midtbanen handler det om å finne playmakerne, de offensive spillerne som leverer mål og assist, og derfor er midtbanen den lagdelen du bør bruke mest av budsjettet ditt på. Invester i to dyre midtbanespillere til 10-11 millioner, og en til 7.0 millioner som kan levere 20 målpoeng i løpet av sesongen. Til de to siste plassene anbefaler jeg at du går for en midtbanespiller til 5.5-6.0 millioner, og en til 4.5 millioner.

LETTERE SAGT ENN GJORT: Finner du årets Mahres fra start, da har du allerede gjort mye riktig i Fantasy.-sammenheng.
LETTERE SAGT ENN GJORT: Finner du årets Mahres fra start, da har du allerede gjort mye riktig i Fantasy.-sammenheng. Foto: Craig Brough

Spillere i prisklassen 5-6 millioner kan bli din store helt, hvis du treffer riktig. I 2015/16 kostet Riyad Mahrez 5.5 millioner i august, og endte som poengkonge i mai. En ny Mahrez er alle Fantasy-spilleres våte drøm. Den siste midtbanespilleren på laget ditt bør være fast på laget, men trenger ikke å være noen stor poengplukker.

ANGREPET

I angrepet sitter du nå igjen med 27-28 millioner å fordele på tre plasser. En viktig ting å huske på er at det er lettere å nedgradere enn oppgradere. Derfor anbefaler jeg å gå for to toppspisser som vil kjempe om toppscorertittelen, og en billigere spiss i prisklassen 6.5 - 7.0 millioner.

Det er lett å falle for fristelsen på topp og dunke på med Kane, Agüero og Lukaku, men Fantasy fungerer dessverre ikke slik at du har råd til alle. Derfor er det lurt å følge med på hvilke spisser som er i form og som har lette kamper utover i sesongen, så kan du bytte mellom kanonene på topp mens du krysser fingrene for at ikke alle toppspissene scorer hat-trick i samme runde.

KANE, ELLER? Størst hodebry er valget av spisser i Fantasy Premier League. Du har dessverre ikke råd til de tre beste hvis laget ditt skal levere.
KANE, ELLER? Størst hodebry er valget av spisser i Fantasy Premier League. Du har dessverre ikke råd til de tre beste hvis laget ditt skal levere. Foto: Darren Staples

BRUK HODET, IKKE HJERTET

Målet med ditt Fantasy-lag bør være å ha 15 spillere som starter sine kamper, som har statistikken og historikken på sin side, og som til og med har gått litt under radaren til alle oss andre, slik at du får poeng når ingen andre av oss får det. Dette er mye enklere sagt enn gjort, for ingen kan treffe på alt.

Mitt beste råd er å tenke med hodet, ikke med hjertet. Spesielt som supporter er det vanskelig å være objektiv, men objektiviteten er gull verdt i Fantasy. Og stol på magefølelsen.

Så er det bare å benke seg ned og følge kampene med alt av følelser som følger med.

Lykke til!