Mandag hadde innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (39) besøk av sin danske kollega, utlendings- og integreringsminsteren Inger Støjberg (44).

Listhaug tok med seg den danske politikeren til poltiets utlendingsinternat på Trandum for å vise hvordan Norge kaster ut personer uten lovlig opphold.

Rundt 2.600 asylsøkere har kommet til Norge så langt i år, mens drøyt 2.800 personer uten lovlig opphold har blitt uttransportert fra Norge i årets seks første måneder.

– Vi har en veldig konsekvent retorikk og gir et tydelig signal til menneskesmuglere og økonomiske migranter om at det ikke er noe vits i å komme til Norge, siden man får avslag, sier Listhaug til TV 2.

Den danske ministeren er imponert over det norske systemet og den norske returpolitikken.

– Jeg er her for å diskutere hva det er man har gjort i Norge. Vi vil lære av det og se detaljert hva man gjør i Norge som er forskjellig fra Danmark, sier Støjberg til TV 2.

VIL LÆRE: Danske Inger Støjberg vil lære av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og justisminister Per Willy-Amundsen.


Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VIL LÆRE: Danske Inger Støjberg vil lære av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og justisminister Per Willy-Amundsen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Feiret med kake

Støjberg har fått oppmerksomhet også utenfor Danmarks grenser for sin jobb som landets utlendingsminister.

I vår sa hun i en uttalelse at hun vil at dansker skal varsle om mulig ulovlig innvandring når de opplever at pizzabakere ikke snakker dansk.

Tidligere i år feiret den danske ministeren asylinnstramming nummer 50 med bløtkake.

BESØK: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og justisminister Per Willy-Amundsen (Frp) inviterte den danske utlendingsministeren Inger Støjberg til Norge. Her er de på vandring med politiets gatepatrulje-enhet med politioverbetjent Espen Skogstad og politioverbetjent Jan Erik Bresil på Grønland i Oslo.


Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BESØK: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og justisminister Per Willy-Amundsen (Frp) inviterte den danske utlendingsministeren Inger Støjberg til Norge. Her er de på vandring med politiets gatepatrulje-enhet med politioverbetjent Espen Skogstad og politioverbetjent Jan Erik Bresil på Grønland i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Besøkte Grønland

Etter besøket på Trandum gikk turen videre til Grønland i Oslo, som er et av Norges mest multikulturelle områder. Der ble Frp-politikerne og den danske ministeren tatt godt i mot.

– Jeg må si det er stille og fredelig her. Vi har dessvere gjengproblemer i Danmark og København nå, sier Støjberg.

– Det er ikke så ille her. Selv om vi har hatt en utvikling som gir grunn til bekymring, så har vi en helt annen situasjon i Norge, sier justisminster Per-Willy Amundsen.