Hallvard (38) fra Stavern fanget rekordfisk

85 KILO: En hvitstør på denne størrelsen har aldri før blitt fanget i Norden. Her viser Hallvard Pedersen (til høyre) fram fangsten sammen med eieren av fiskesenteret, Søren Bille Wiggers. Foto: Privat 
85 KILO: En hvitstør på denne størrelsen har aldri før blitt fanget i Norden. Her viser Hallvard Pedersen (til høyre) fram fangsten sammen med eieren av fiskesenteret, Søren Bille Wiggers. Foto: Privat 
Kompisgjengen hadde planer om en rolig fiskehelg i Danmark da den gigantiske støren bet på.

– Det ble mye action, ler 38-åringen fra Stavern.

Hallvard Pedersen skjønte raskt at han hadde en sværing på kroken da fisken hoppet klar av vannet tidlig i fighten.

– Deretter gjorde fisken stort sett som den ville. Jeg fikk den mot land fem ganger før jeg omsider klarte å få tak i den med hendene etter tre kvarter med hardkjør, forteller Pedersen til fiskenettstedet hooked.no.

Rekordstor

Fisken viste seg å være en hvitstør på hele 85,1 kilo. Ifølge hooked.no er dette den største ferkvannsfisken som noen gang er tatt både i Danmark og i Norden. Støren var hele 225 centimeter lang og var 16,7 kilo tyngre enn den forrige rekordfisken.

Etter veiing og fotografering ble sværingen sluppet tilbake i vannet.

Kjempefisken ble tatt i Blue Rock Fiskepark i Skerninge i Danmark 6. juli. Pedersen var på tur dit sammen med to kompiser, og fiskelykken var det ingen ting å si på. Hele 32 stører fikk Hallvard Pedersen på kroken i løpet av helgen. I tillegg til russisk stør og hvitstør fikk han både sibirsk stør, adriaterstør og vestatlantisk stør. Han satte også dansk rekord med en sibirsk stør på 21,86 kilo, men de ble alle satt i skyggen av den enorme hvitstøren på drøyt 85 kilo.

Eget navn

Kampen for å lande fisken vakte såpass mye oppsikt at eieren av fiskeparken, Søren Bille Wiggers, kom til for å hjelpe til med å veie og måle støren på riktig måte.

– Det er Blue Rocks største fisk ved navn Camillo, skriver Blue Rock på sin Facebook-side.

FISKELYKKE: Hallvard Pedersen fikk hele 32 stører på kroken under fiskehelgen i Danmark. Foto: Privat
FISKELYKKE: Hallvard Pedersen fikk hele 32 stører på kroken under fiskehelgen i Danmark. Foto: Privat

– Gratulerer til Hallvard og godt fisket! Vi krysser fingrene for at rekorden godkjennes, heter det videre i Facebook-posten.

Drømmefangst

Når TV 2 snakker med Pedersen på telefon mandag, er det vanskelig å unngå spørsmålet om hvordan det føles å fange en så svær fisk.

– Det er jo dette vi drømmer om, svarer han.

– Jeg har fisket i alle år, men de siste 10-15 årene har jeg gått mer over til å jakte på de store eksemplarene av hver art. Jeg bruker heller en uke på å få én stor fisk enn å få mange små, sier 38-åringen.

Den lidenskapelige fiskeren forteller at det er vanlig, særlig blant de som fisker med agn, å gi de store fiskene navn. På anlegg som dette i Danmark blir fiskene fanget mange ganger før de settes ut igjen, og slik blir man kjent med fiskene som holder til der.

Råsterk

Den rekordstore hvitstøren skal imidlertid bare ha blitt fanget én gang tidligere etter at den ble satt ut i sjøen, og da fikk man ikke veid den. Fisken var råsterk, forteller Pedersen.

– Jeg presset den mot land, men så dro den av gårde igjen gang på gang. Jeg hadde på så stram brems at jeg nesten ikke klarte å dra senen ut fra spolen. Men fisken bare dro av gårde, forteller han.

Drømmeweekend

Både Pedersen og de to vennene han var på tur med, satte nye fiskerekorder under fisketuren i Danmark. Til sammen fikk de hele 59 stører.

– Han ene kompisen min hadde en tidligere rekord på 1,5 kilo. Her fikk han en stør på 26 kilo. Det var litt av et kultursjokk, ler sportsfiskeren.

Stør kan leve i opptil 100 år, bli 5 meter lang og veie inntil 400 kilo, ifølge Store Norske Leksikon. Støren er utbredt i Svartehavet og Middelhavet, og dessuten Atlanterhavet til Finnmark, hvor den nå er svært sjelden. Rogn fra stør brukes i produksjon av kaviar.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook