Flyturen nærmet seg slutten da de 287 passasjerene om bord opplevde at flyet de satt i ble rammet av kraftig turbulens, helt uten forvarsel.

– Mot de siste 40 minuttene av en 11 timer og 30 minutter lang flyvning, så «boom»: En plutselig sjokkbølge slengte drikkevarene i taket, skriver Ervin Fang, som var om bord i flyet, i en melding til TV 2.

– Aldri opplevd lignende

Han har filmet og tatt bilder av flyet rett etter at den kraftige turbulensen var over. Bildene viser drikkebegre, vinflasker, mat og puter som ligger slengt utover i kabinen. Taket er også tydelig tilgriset av drikkevarer som er blitt kastet opp.

– Mine damer og herrer, dette er kapteinen. Vi beklager virkelig den uventede turbulensen. Flyet foran oss meldte ikke om det. Dette var helt uventet, sier flyets pilot i videoklippet.

TILGRISET: Bilder fra flyet viser at en rekke gjenstander er blitt kastet rundt. Foto: Edvin Fang
TILGRISET: Bilder fra flyet viser at en rekke gjenstander er blitt kastet rundt. Foto: Edvin Fang

Fang er lege og ga medisinsk bistand til flere personer om bord. Han anslår overfor NBC10 at turbulensen varte i mellom fem og ti minutter.

– Jeg reiser ofte, men har aldri opplevd turbulens som dette. Jeg følte at hvis det hadde fortsatt, så ville flyet blitt ødelagt, sier han.

En annen passasjer, Alex Ehmke, forteller til NBC at en mann om bord også ble kastet opp og traff taket.

Ti til sykehus

Passasjerflyet var på vei fra Hellas' hovedstad Athen til Philadelphia i den amerikanske delstaten Pennsylvania da den kraftige turbulensen inntraff lørdag.

Etter at flyet hadde landet på den internasjonale flyplassen i byen, ble ti personer fraktet til sykehus.

– Setebeltelyset var påskrudd. Tre passasjerer og syv besetningsmedlemmer ble fraktet til et lokalt sykehus for evaluering. Vi tar vare på våre passasjerer og besetningsmedlemmer på dette tidspunktet, og vi ønsker å takke våre teammedlemmer for å holde våre passasjerer trygge, opplyser American Airlines i en uttalelse til Fox29.

Det amerikanske luftfartstilsynet FAA registrerte 44 skader på mennesker som følge av turbulens i 2016, mer enn dobbelt så mange som året før, skrev USA Today i april.

– Klarluftsturbulens er spesielt problematisk og en ledende årsak til skader på flybesetning. Den er vanskelig eller umulig å forutse. Det er derfor vi maser på at passasjerene skal ha på sikkerhetsbeltet når de sitter, og at de skal følge med på besetningsmedlemmenes instruksjoner under alle faser av flyturen, sa leder for fagorganisasjonen Association of Professional Flight Attendants, Bob Ross, til avisen.