Kristoff tok gullet etter fotofinish

Edvald Boasson Hagen ble hentet av feltet like før mål. Da slo Alexander Kristoff til og tok EM-gullet med minst mulig margin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se millimeterduellen i vinduet over. Video med tillatelse fra NRK.

Både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff var klare gullkandidater på forhånd, og det var knyttet stor spenning til hvordan laget ville løse situasjonen.

Den situasjonen løste de utmerket. Edvald Boasson Hagen gikk solo med syv kilometer igjen, men ble hentet like før mål. Da tok Kristoff over og han vant en uhyre jevn spurt i hovedfeltet.

– Spurten min er bedre nå enn tidligere i sesongen. Jeg var litt tidlig i motvinden kanskje, men jeg visste at jeg måtte gamble.

– Dette gir selvtillit, men VM er et helt annet løp. Edvald og jeg må samarbeide igjen slik som vi gjorde i dag, sier Kristoff etter målgang.

– Viser vi er voksne nok
Han forteller om et ritt som gikk helt etter planen.

– Planen var at Edvald skulle gå på et sent angrep slik som han gjorde. Edvald er en klasserytter og er veldig sterk. Det viste han i dag igjen.

Det var en fattet Kristoff som møtte TV 2 etter målgang.

– Jeg synes vi kjørte veldig bra. Vi kjørte egentlig perfekt. Vi var egentlig ganske enig med taktikken alle mann, og jeg tipper at vi bruker samme taktikk i VM.

– Det er godt å se at vi kan jobbe sammen. Vi viser i dag at vi er voksne nok til å kjøre på lag, sier den nybakte europamesteren til TV 2.

– Riktig taktikk
For Edvald Boasson Hagen ble motvinden for sterk til at hans støt mot slutten holdt helt inn. Hadde det ikke vært motvind, kunne det endt med ham øverst på pallen.

– Det kunne vært det, men det var veldig gøy at det var Alex som kom på toppen når jeg ikke gjorde det selv. Vi jobbet greit sammen i front der, men russeren var ikke så arbeidsvillig og sterk. Da klarte vi ikke å holde unna. Da var det ekstra gøy at Alex tok det, sier Boasson Hagen til TV 2.

Dimension Data-rytteren gledet seg over at taktikken fungerte.

– Jeg syntes Alex kunne ta spurten, jeg hadde lyst til å prøve det jeg gjorde. Det har vist seg å gå inn på andre mesterskap, også i andre klasser i EM. Det er en 50/50-sjanse. Det var best å spille kortene riktig, og da er kanskje Alex bedre på en kaotisk spurt og jeg bedre til å støte enn ham. Da var det riktig taktikk å kjøre den vi gjorde i dag, sier Boasson Hagen.

– Så mye kjeft som dere har fått etter Qatar-VM, hvordan var det å svare på denne måten?

– Det er alltid gøy å kjøre bra. Vi har lagt det bak oss for lenge siden, og det er vel mer media som blusser opp det enn vi gjør. Da er det ekstra gøy at det gikk så bra, sier Boasson Hagen.

– Gjennomført til punkt og prikke
Landslagssjef Stig Kristiansen er strålende fornøyd med måten Kristoff vant på.

– Nå står vi her med en plan som ble gjennomført til punkt og prikke. Jeg tror nok jeg har en annen oppfatning av hvordan de to gutta er, og hvordan møtene våre er, en kanskje folk fra utsiden. I går ble vi enige i plenum om at Alex spurter og Edvald kjører finale som Edvald er best til å gjøre. Dette var ønske fra dem begge, sier han til TV 2.

Boasson Hagen tror vi kan få se noe lignende under VM i Bergen.

– Vi må ta et nytt møte da, men det er ikke usannsynlig at vi kan finne på å gjøre det samme. Det er en annen type løype, men det kan bli mye av den samme taktikken, sier han.

Italia protesterte

Italia leverte inn protest etter løpet, fordi de mente Kristoff forstyrret Viviani i spurten. Den ble avvist.

Alexander Kristoff ble dømt foran italienske Elia Viviani etter fotofinish. Viviani var tydelig misfornøyd og mente at han hadde blitt hindret av nordmannen. Moreno Hofland fra Nederland tok bronsen.

– Jeg gjorde min sprint, men jeg taper til slutt på linjen. I Italia har jeg rom, her har jeg ikke det, sier Viviani til TV 2 etter målgang.

– Leverte dere inn protest?

– Vi forsøkte, fordi jeg hadde rom og så stengte han døren for meg. Men han tok ledelsen og da kan han kanskje bestemme hvor han vil gå. Det var veldig tett.

– Hva sa du til Kristoff etter løpet?

– Det trenger ikke dere å vite.

Kristoff mener selv at han ikke gjorde noe galt.

– Jeg kjørte rett frem. At han prøver å gå på innsiden hvor det er så trangt, det må du spørre ham om. Jeg måtte ha byttet linje hvis han skulle ha kommet forbi. Jeg gjorde ikke noe ureglementert, sier Kristoff til TV 2.

Edvald gikk i brudd
Rytterne syklet en rundløype på 20,1 kilometer tolv ganger, noe som tilsvarte totalt 241,2 kilometer.

Edvald Boasson Hagen havnet tidlig i trøbbel på fellesstarten i Herning. Han punkterte og havnet i en stor gruppe bak hovedfeltet etter sidevindskjøring.

Heldigvis hadde han med seg lagkameratene Sven-Erik Bystrøm og Truls Korsæth, i tillegg til et helt italiensk lag som hadde havnet i bakleksen sammen med deres kaptein, Elia Viviani.

Med 80 kilometer igjen hadde Boasson Hagen igjen kontakt med hovedfeltet. Og bare kilometer senere var han av gårde i et bruddforsøk, men ble raskt kjørt inn.

Med halvannen runde igjen kom bruddforsøkene tett, men de norske hjelperytterne gjorde en god jobb med å markere og kontrollere feltet. Boasson Hagen var svært offensiv i fronten av feltet, og det var tydelig at han ønsket å kopiere bragden fra Tour de France og komme av gårde i et mindre brudd, snarere enn å spurte i et stort felt.

Etter syv kilometer tråkket han til sammen med belgiske Jens Keukeleire. De to opparbeidet seg en luke sammen med russiske Nikolai Trusov.

Boasson Hagen forsøkte seg i et solobrudd, men ble hentet da det gjensto bare noen hundre meter.