I EN EGEN VERDEN: Almaz Ayana sprang stort sett alene på kvinnenes 10 000 meter lørdag i London. Foto: AP Photo/Matthias Schrader.
I EN EGEN VERDEN: Almaz Ayana sprang stort sett alene på kvinnenes 10 000 meter lørdag i London. Foto: AP Photo/Matthias Schrader.

– Jeg blir mistenksom når hun ikke engang puster med munnen

Hadde ikke konkurrert siden Rio og vant med 46 sekunder. Det fikk mange, blant andre Johan Kaggestad, til å rynke på nesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LONDON (TV 2 Sporten): Det meste handler om Justin Gatlin og Usain Bolt lørdag kveld.

Men en som også vakte oppsikt, og det nesten like mye i negativ som positiv forstand, var Almaz Ayana, som, bare en liten time før Gatlin tok sprintgullet, latterliggjorde konkurrentene på 10 000 meter.

Akkurat som hun gjorde i Rio de Janeiro i OL i fjor - da hun slo den forrige verdensrekorden med mildt sagt sjokkerende 14 (!) sekunder.

– Vi vet jo ingenting om henne

Siden Rio har Ayana ikke konkurrert.

Så dukket hun opp på lørdag og var så overlegen som man kan bli.

Mistankene var høylytte mot Ayana etter gullet i Rio, men da hevdet etiopieren at Gud, og ikke kunstige midler, var hennes doping.

Etter gullet lørdag kveld gikk hun raskt forbi intervjusonen uten å svare på spørsmål.

Den offisielle forklaringen var at hun ikke snakker engelsk.

– Det var for så vidt en dårlig dag for friidretten lørdag med gull til Ayana og Gatlin. Men på 10 000 for damer var det heldigvis litt tilbake til det normale - bortsett fra Ayana, selvsagt. De andre var menneskelige, sier Johan Kaggestad.

Etter Ayanas gulløp begynt mange i pressesonen å spekulere i hvor mange dopingtester Ayana har avlagt siden Rio.

De spørsmålene var det altså ikke mulig å få et svar på av hovedpersonen selv.

– Vi vet jo ingenting om henne. Men vi vet jo at nummer to i går, Tirunesh Dibaba, har brukt dopingetterforskede Jama Aden som agent i alle år. Etter at han havnet i klisteret i fjor, har hun sprunget sakte... Så jeg er jo mistenksom mot etiopierne, fortsetter Kaggestad.

– Nysgjerrig på hvor mange dopingtester det har blitt tatt

Ayanas prestasjon fikk sosiale medier til å koke.

Ikke bare vant hun med 46 sekunder. Hun sprang også de fem kilometerne fra kilometer tre til kilometer åtte på 14:30.82.

Verdensrekorden på 5000 meter har nevnte Dibaba på 14:11.15. Og Ayana sprang altså på 14:30 midt i en 10 000 meter.

– Jeg er nysgjerrig på hvor mange dopingtester det har blitt tatt av henne utenfor konkurranse. Og jeg blir mistenksom når hun ikke engang ser sliten ut når hun kommer i mål. Hun sprang jo også de siste fem kilometerne på under 14:30... Jeg blir mistenksom når man ikke engang puster med munnen, sier Kaggestad.