Det hele minner om filmen «The Terminal», hvor Tom Hanks spiller mannen som sitter fast mellom to land og må bo på flyplassen.

Forskjellen er at saken fra Sverige har en langt mer alvorlig undertone enn som så.

En 56 år gammel kvinne og den 24 år gamle sønnen hennes Andrey bodde en hel måned på flyplassen nord for Stockholm, uten mat eller penger, skriver den svenske avisen Norrbottens Kuriren.

De to asylsøkerne, som opprinnelig er fra Turkmenistan, har bodd de to siste årene i den svenske byen Kiruna. I februar fikk de avslag på søknaden om asyl, og ble utvist fra Sverige.

Overlevd på gaver fra de ansatte

Samtidig opplyste politiet i Turkmenistan at de ikke var velkomne tilbake til hjemlandet, og dermed havnet de to i en ganske så umulig situasjon.

Uten mat, penger eller tak over hodet fikk de tips om at Stockholm Arlanda Lufthavn var åpen til enhver tid.

– Det var kaldt på gata, så vi bestemte oss for å reise dit, sier sønnen Andrey til den svenske avisen.

Den lille familien har levd på gaver fra de ansatte på flyplassen. Om nettene har de sovet på benker.

Akuttinnsats fra kommunen

Migrasjonsverket, som er den svenske myndigheten for landets utlendingspolitikk, henviser til en lov som ble gjeldende i fjor. Loven sier at utviste personer som ikke forlater landet, mister retten til penger og et sted å bo.

Nå har Andrey og moren fått midlertidig opphold i Sigtuna kommune, som er der Arlanda Lufthavn ligger. Det er en innsats fra kommunen som ligger helt utenfor det svenske lovverket.

Kommunen uttaler at asylsøkerne egentlig er Migrasjonsverket sitt ansvar, men at de i dette tilfellet anså det som nødvendig å rykke inn med en akuttinnsats.