I SKYGGEN: I mange år har prins Henrik vært åpen om at han føler seg satt «i skyggen» av sin hustru dronning Margrethe, og har vært misfornøyd med sin posisjon og tittel i det danske kongehuset. Bildet er tatt i forbindelse med dronningens 76-årsdag i fjor.
I SKYGGEN: I mange år har prins Henrik vært åpen om at han føler seg satt «i skyggen» av sin hustru dronning Margrethe, og har vært misfornøyd med sin posisjon og tittel i det danske kongehuset. Bildet er tatt i forbindelse med dronningens 76-årsdag i fjor. Foto: Patrick van Katwijk/STELLA

Prins Henrik prater ut om begravelsessjokket

Den danske prinsen tar bladet fra munnen i saken om den kongelige gravleggingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag kom sjokkmeldingen om at prins Henrik av Danmark (83) ikke ønsker å bli gravlagt i Roskilde Domkirke, som sin hustru dronning Margrethe (77).

Det var det danske kongehuset som sendte ut en pressemelding med beskjeden.

– For prinsen er beslutningen om ikke å la seg begrave ved siden av dronningen den naturlige konsekvens av at han ikke er blitt likeverdig behandlet med sin ektefelle – ved å ikke få den tittel og funksjon som han ønsket, sa kongehusets kommunikasjonssjef Lene Balleby.

Avgjørelsen bryter med 600 år gammel dansk tradisjon.

Prins Henrik selv har hittil vært taus om beslutningen, men nå tar han bladet fra munnen i et intervju med danske TV 2.

Prins Henrik: – Lei av debatten

Det er den danske hoffreporteren i TV 2 Danmark, Lally Hoffmann, som har møtt franskfødte prins Henrik på reise i hjemlandet. Ifølge henne forteller prinsen at han er lei av debatten som har oppstått etter at valget om separat gravlegging ble kjent.

I Danmark har prinsens valg vekket sterke reaksjoner. Ifølge en undersøkelse for danske TV 2 er 54 prosent av danskene helt eller overveiende uenig i at prins Henrik selv skal få bestemme hvor han vil begraves.

IKKE HER: Dronning Margrethe har allerede fått designet sarkofagen hvor hun skal begraves i. Prins Henrik skal ikke gravlegges ved siden av denne. FOTO: Bjørn Nørgaard
IKKE HER: Dronning Margrethe har allerede fått designet sarkofagen hvor hun skal begraves i. Prins Henrik skal ikke gravlegges ved siden av denne. FOTO: Bjørn Nørgaard

Til tross for dette, forteller prinsen, vil han fastholde sin beslutning. Prins Henrik forteller at valget er tatt med tanke på seg selv og familien.

– Det han sier i uttalelsen er at det som gjelder nå er mitt eget liv - mitt familieliv. Mitt forhold til familien og ikke minst til dronningen, sier Hoffmann.

– En følsom mann

Selv om valget om separat begravelse kom som et sjokk, er det ikke overraskende at prins Henrik i mange år har vært misfornøyd med sin posisjon og tittel i det danske kongehuset.

Han har flere ganger fått kritikk for sine valg om å snu seg mot dronningen, blant annet ved å la være å delta i sin kones 75-årsdag og å holde seg borte fra store, kongelige arrangementer.

– Prinsgemalens stadige klagesang over egen rang og posisjon de siste årene har vært «umusikalsk» og forstyrrende, har TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, tidligere uttalt.

Ifølge den danske hoffreporteren har prins Henrik på sitt vis tatt seg nær av denne kritikken.

– Han har tøyset vekk ganske mange ting, men han er også en følsom mann. Også er dette en selvkritikk. Nå har han tatt steget helt ut, fordi han sier han ikke vil bli begravet i Roskilde domkirke, fordi det representerer monarkiet og ikke ham som en mann, sier hun.

Vil du lese mer om de kongelige? Les Kjell Arne Totlands kongeblogg!

Her kan han bli gravlagt

Mens dronning Margrethe allerede har fått designet en modell av hvordan hennes sarkofag skal se ut, er det enda ikke klart hvor prins Henrik skal gravlegges.

Ifølge det danske kongehuset er det imidlertid sikkert at den franskfødte prinsen skal få sitt siste hvilested i Danmark. Den danske kunsthistorikeren Karin Kryger, tror det er flere alternativer til en nytt gravsted for prinsen.

– Det kunne være enten Ringsted, Ribe eller Viborg. De er alle kongelige gravkirker, sier hun til danske BT.