Sjokktap for Usain Bolt i siste løp

Usain Bolt måtte nøye seg med tredjeplass, men etter løpet ble han hyllet og vinneren buet på av publikum.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se løpet i videovinduet øverst. Video med tillatelse fra NRK.

Usain Bolt mislyktes i finalen på 100 meter under friidretts-VM i London.

Justin Gatlin vant på 9,92. Også Chris Coleman (9,94) havnet foran jamaicaneren, som måtte nøye seg med bronsemedalje etter 9,95.

Finalen var sprintlegendens individuelle svanesang som friidrettsutøver.

– Jeg vil aldri være fornøyd med en tredjeplass, men jeg prøvde mitt beste og det er alt jeg kan gjøre. Jeg er fornøyd med karrieren min, sier Usain Bolt til NRK.

Han angrer ikke på at han tok ett år ekstra etter OL i Rio, selv om det endte med en sjelden tredjeplass.

– Resultatet betyr ikke så mye. Jeg er litt skuffet, men publikum fikk meg til å føle meg som en vinner. Jeg setter pris på det. De viste meg mye kjærlighet. Det var en fantastisk følelse, sier Bolt til TV 2.

– Jeg angrer ikke. Denne sesongen var bare for fansen. De ba meg om et år til. Jeg gjorde det jeg kunne, men i dag var det ikke nok.

– En fantastisk mann

Vinneren Gatlin er svært upopulær som følge av dopingdommene sine og har blitt buet på av publikum gjennom hele VM.

Etter målgang hysjet han på dem, før han hyllet Bolt med å knele foran sprintkongen.

– Jeg tunet publikum ut og konsentrerte meg om det jeg skulle gjøre. Det er en fantastisk kveld, med Usain Bolts siste løp. Vi har hatt mange gode løp, sier Gatlin til BBC etter løpet.

– Han gratulerte meg, og sa at jeg ikke fortjente all buingen. Det takker jeg ham for. Han er en fantastisk mann. Jeg tok ingenting fra ham i kveld. Dette er fortsatt hans kveld. Jeg er en fan av ham. Fansen elsker ham, og jeg elsker ham også, sa Gatlin i pressesonen ved TV 2 etter løpet.

– Alt handlet om Bolt

Fullsatte London stadium ga klar beskjed om hvem som var kongen: Vinneren ble buet på, igjen, mens Usain Bolt fikk taktfaste rop fra alle som var tilstede.

Også konkurrentene mente at dagen handlet om Bolt.

– Jeg er overrasket over at Gatlin vant. Jeg hadde selvfølgelig ønsket å vinne selv, men alt handler om Bolt i dag, så jeg hadde unnet ham seieren. Jeg bryr meg egentlig ikke om Gatlin, det er bare Bolt i dag, sier Reece Prescod, sjuendemann i finalen, til TV 2.

– Han er en stor og fantastisk mann. En av de beste personene jeg har møtt. Jeg kan si så mye bra om ham. Han kommer til å bli savnet, og kommer til å inspirere oss unge som ønsker å fylle hans sko, sier Akani Simbine, femtemann, til TV 2.

Starten ødela

Starten har vært en svakhet for superstjernen gjennom hele mesterskapet, og heller ikke i finalen fikk han fullklaff. Christian Coleman ledet lenge, før Justin Gatlin avsluttet sterkest av samtlige.

– Jeg visste at om jeg ikke fikk starten riktig, så ville jeg slite, innrømmer Bolt overfor TV 2 etter løpet.

Før VM mente Bolt selv at han var uslåelig og ustoppelig, men i semifinalen fikk 31-åringen et skremmeskudd. Etter 45 heat på rad uten å tape løp Christian Coleman ett hundredel raskere enn jamaicaneren som riktignok ikke gikk i kjelleren for å løpe 9,98.

Coleman, med årsbeste i verden, hadde på forhånd blitt utpekt som Bolts sterkeste utfordrer.

Tidenes sprinter

Usain Bolt gir seg som tidenes beste sprinter, med verdensrekord på både 100 og 200 meter, i tillegg til 4x100 meter stafett med Jamaica.

Han står registrert med åtte OL-gull, til tross for at han har fått ni rundt halsen. 4x100 meter-gullet fra Beijing er fratatt ham, på grunn av Nesta Carters positive dopingdom.

I VM-sammenheng stod han før lørdagens finale med elleve gull og to sølv.

Av de 30 beste tidene på 100 meter gjennom tidene er det bare ni som er løpt av en utøver som ikke er tatt for doping. Alle ni er av Usain Bolt.

Mange har med jamaicaneren i toppen når de snakker om tidenes idrettsutøver, uansett sportsgren.

Det som i tillegg har vært med å bygge hans ettermæle er hans væremåte.

Bolt er langt mer enn en seriøs idrettsutøver. Han er en showmann, elsket av alle for sin lekne væremåte. Selv helt opp til løpene flørter han med kamera, frir til publikum og gjør mye av seg.

Utenfor arenaen er han ikke redd for å bruke store ord om seg selv.

– Uerstattelig

Alt har bygget opp under myten Usain Bolt. En utøver man ikke kan erstatte, sier en som bør ha greie på det.

– Idéen at du har en utøver som er den beste som har vært i sporten, som tilfeldigvis også har en elektrisk personlighet... Det kommer man ikke til å erstatte, sier friidrettslegenden Michael Johnson til CNN.

Bolt tok selv Johnsons «uslåelige» rekord på 200 meter.

– Noen som ham kommer ikke til å komme igjen. Det vil være latterlig å lete etter det, og jeg mener friidretten har gjort feil ved å lene seg tilbake på det de siste åtte årene, for han kunne aldri vare evig.

Og nå venter evigheten. Uten Usain Bolt på friidrettsbanen.