Både Erna Solberg og tidligere statsminister Kåre Willoch går nå ut og advarer velgerne mot å stemme Senterpartiet inn i regjering. De mener partiet kommer til å gjenta gamle feil og droppe nødvendige reformer.

«Tilbakeskrittsparti»

Senterpartiet åpnet fredag valgkampen på ordentlig. Stedet var Eidsvoll, hvor Norge fikk sin egen grunnlov, og det var neppe valgt tilfeldig.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum lovet både å utrede EØS-avtalen og skrote EU-ministeren dersom de kommer i regjering.

Han lovet også å reversere deler av politireformen og kommunereformen.

Dette får Høyres Kåre Willoch til å steile.

– Jeg tenker at dette navnet «Senterpartiet» er grovt misvisende. Det er et «tilbakeskrittsparti» som vil gjenta gamle feilgrep, sier han.

Viser til skatteskjerpelser

Erna Solberg kaster seg på kritikken av partiet, som har høstet stor fremgang på meningsmålingene i år.

– De vil reversere reformer som gjør at vi nå kan produsere mer vei raskere og at vi kan behandle flere pasienter i helsevesenet raskere. På område etter område vil de gå tilbake til slik det var før, men det var altså lengre køer og dyrere veibygging, så da får de ta ansvaret for det, sier statsministeren.

Også finansminister Siv Jensen ber folk tenke seg om før de stemmer på Trygve Slagsvold Vedum.

– Norge har hatt en regjering utgått av Senterpartiet og Arbeiderpartiet før. Det er viktig for velgerne å tenke gjennom hva som skjedde da: Da ble skattene skjerpet og det ble ikke bygget tilstrekkelig med veier. Nå har vi også satt i gang byggingen av tre ganger så mange sykehjemsplasser som da Senterpartiet satt i regjering sist.

– Må høre på de som har problemer

Trygve Slagsvold Vedum sier utspillet fra regjeringspartiene ikke kommer uventet.

– Men vi har troen på hele landet. Vi har reagert kraftfullt på den sentraliseringspolitikken som Høyre har ført i fire år. Så vi trenger en ny regjering som ser hele Norge og som vil ha tjenestene nært folk, sier han.

– Hva sier du til at reversering av reformene blant annet vil føre til dyrere veier?

– Det er feil. Men det vi ønsker er at kommuner ikke skal tvangssammenslås, at det skal lages nye, rare regioner og at man skal legge ned Heimevernet slik man har sett nå. Vi ønsker en lokal beredskap i hele landet, og at man skal ta lokale hensyn, for eksempel i rovdyrpolitikken. Man må høre på de som har problemene nært seg, sier Slagsvold Vedum.