Tollere advarer mot elendig grensekontroll

Tollerforbundet mener grensekontrollen i Norge er kritisk dårlig, og skylder på mangel på folk og penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske tollerne har til nå i år tatt over ni tonn fisk, som utenlandske fiskere har forsøkt å smugle ut av Norge.

Det er ikke ofte at biler på vei ut og inn av Norge kontrolleres på grensestasjonen, og bilder av tollere på utekontroll er et avvik fra normalen.

Rekordbeslag av turistfisk

Til nå i år har tollerene gjort 87 beslag av godt over 9000 kilo fisk som turister har forsøkt smuglet ut av Norge. Det er mer enn dobbelt så mye som i hele fjor.

– Er det økt innsats som forklarer det?

– Nei det vil jeg ikke direkte påstå, sier kontrollsjef Tom Olsen i Toll Nord, til TV 2.

– I vår region er det mer et resultat av at den type turisttrafikk har økt, sier han.

På Lauklines i Tromsø er en gruppe rumenske fiskere tilbake etter en formiddag på havet. Litt skuffet, fordi storkveita glimret med sitt fravær.

– Det er den vi venter på, sier Octavio Notzio fra Bucuresti.

Se reportasje øverst i saken!

Satser på trofefisk framfor store kvantum

Notzio og kompisene jakter mer på trofefisk, enn på store kvantum av torsk, steinbit eller annen fisk. Mange andre kommer til Norge for å fiske så store kvantum, at myndighetene har innsett at dette fisket må reguleres. Fra 1.januar 2018 innføres et nytt kontrollregime.

Andreas Nilsen er vert på familiebruket på Lauklines på Kvaløya i Tromsø. Han hilser en strengere kontroll av turistfisket velkommen, og mener det bør virke avskrekkende at de som blir tatt bøtelegges med 100 kroner kiloet.

– Det er bare en glede å høre at det er store bøter som gis ut, og at foten settes markant ned for å stoppe slikt. Det handler om vår, og næringens renommé, sier han.

Men bildet av et grensested uten tollere å se, er likevel normalen på Kilpisjervi. Som regel er det grønt lys inn og ut av Norge. Det er som regel stikkontrollene som har gitt uttelling i form av beslag, hvor enkelte er på flere hundre kilo.

Kritisk dårlig grensekontroll

Fredrik Støtvig, leder i tollerforbundet, mener grensekontrollen allerede er kritisk dårlig, og at det skyldes mangel på folk og penger, samt prioriteringer.

– Nå har tolldirektøren signalisert at det blir ytterligere store kutt i årene fram mot 2021. Da har vi ikke forsvarlig tollkontroll i Norge lenger, sier Støtvig.

Kontrollsjefen i Toll Nord forklarer altså doblingen av beslag med økningen i antall fisketurister, og ikke minst mange svært gode tips.

– De er veldig konkrete. Det er bilder av biler, vi ser registreringsnummer og farge, sier Olsen.

Tipsene er altså så konkrete at tollerne med jevne mellomrom ikke kan unngå storfangst, og dermed øke beslag - uten økt innsats.