Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste månedene har boligprisene sunket mange steder i landet.

Tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene i Norge falt med 1,2 prosent i juli.

Den svakeste prisutviklingen forrige måned var i Oslo og Bærum.

Prisutviklingen de siste tolv månedene har totalt sett vært på 4,8 prosent.

Ned 20 prosent

Sjeføkonom i Swedbank, Øystein Børsum mener at nedgangen i boligprisene ikke er over, og at de siste års kunstig høye prisnivå – spesielt i Oslo-området, må korrigeres ytterligere.

Børsum tror det vil være forskjeller på leiligheter og eneboliger, men spår at det kan komme et prisfall på til sammen hele 20 prosent på mindre boliger.

– Jeg tror at prisene på leiligheter i Oslo fortsatt vil falle utover høsten, sier Børsum til TV 2.

Han mener prisen på eneboliger og rekkehus i hovedstadsområdet vil holde seg stabilt, og kanskje stige.

Men leiligheter spår han vil synke ytterligere i pris.

– Mange av de små leilighetene er nok allerede ned ti prosent. Og kraften i det omslaget vi har sett nå er så stor at det er vanskelig å se at det ikke skal falle videre, sier han.

Boliger ferdigstilles

På kort sikt, forklarer han nedgangen med forventningene i markedet, og hvor mange som legger ut boligene sine for salg.

– Men i det litt lengre bildet så handler det om at bygging som er blitt igangsatt de siste årene begynner å bli ferdig, sier han.

Priseveksten, spesielt i Oslo-området i 2016, var så kraftig at finansminister Siv Jensen innførte tiltak som skulle bremse veksten.

Det mener Børsum har hatt effekt.

OSLO 20161128.Byggingen av Lambda (ca midt i bildet) har startet i Bjørvika i Oslo. Her med Operaen og Barcode i bakgrunnen.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OSLO 20161128. Byggingen av Lambda (ca midt i bildet) har startet i Bjørvika i Oslo. Her med Operaen og Barcode i bakgrunnen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

– Den prisutviklingen vi så i fjor i Oslo var så kraftig at jeg mener det var riktig å stramme inn på lånereglene. Vi lurer likevel på om innstrammingen først og fremst justerte folks forventninger, og ikke nødvendigvis hemmet kredittveksten. Alle forventet at prisene skulle stige kraftig, men innstrammingen snudde dette, sier Børsum.