«historiens farligste dommedagsmaskin»

Verdens største ubåt passerer Norge

Ubåten og en atomdrevet slagkrysser er i dansk farvann.

Den nær 173 meter lange ubåten «Dmitrij Donskoj» er på vei tilbake fra marinebasen i St. Petersburg, og skal forlate dansk farvann nord for Jylland fredag, opplyser det danske Forsvaret.

Verdens største ubåt og den atomdrevne slagkrysseren «Pjotr Velikij» («Peter den store») passerte Bornholm natt til torsdag og Storebæltsbroen torsdag kveld.

Danske og russiske myndigheter har hatt løpende kontakt underveis, og militæret har fulgt fartøyene gjennom dansk farvann.

De russiske fartøyene ser ut til å være på vei nordover, og kommer dermed inn i norsk interesseområde i helgen.

Se video av sist gang båten passerte dansk farvann i vinduet øverst.

I juli dekket dansk TV 2 ubåtens ferd sørover, og møtte et TV-team fra Polen som var lokket til Storebælt for å følge begivenheten.

Det var første gang en så stor atomubåt gjestet Østersjøen. Kanalen omtalte ubåten som «historiens farligste dommedagsmaskin».

– Det er jo en ubåt skapt til å seile under iskappen og avfyre sitt arsenal av atomvåpen mot USA, og ikke en båt man har sett synlig på verdenshavene, sa entusiasten Henrik som hadde reist 130 kilometer for å se atomubåten.

– Er du sindssyg mand, utbrøt et besetningsmedlem fra det danske Sjøforsvaret ifølge nyhetsbyrået Ritzau da fartøyene kom til syne.

Ubåten følges av bukserbåten «Nikolay Chiker», som var i Skagerrak fredag. SKJERMDUMP: Marine Traffic
Ubåten følges av bukserbåten «Nikolay Chiker», som var i Skagerrak fredag. SKJERMDUMP: Marine Traffic

Har kurs mot nord

Den gigantiske ubåten var opprinnelig utrustet med 20 missiler og opptil 200 atomstridshoder, og tilhører Typhoon-klassen. Ubåten som ifølge Illustrert Vitenskap er verdens største, spilte en sentral rolle i filmen «Jakten på Rød Oktober».

Major Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter sier at fartøyene ifølge det danske forsvaret holder nordlig kurs.

– Vi følger dem når de er i nærheten av norsk farvann, i norsk interesseområde. Dersom de trekker nordover, vil vi selvfølgelig følge dem.

– Vi har fått melding fra våre danske kolleger om at fartøyene passerer dansk farvann og er på nordlig kurs, sier pressetalsmann Stordal til TV 2.

Fartøyene fra Nordflåten forlot Severomorsk i juli, for å delta i feiringen av den russiske marinens dag i byen Kronstadt på øya Kotlin utenfor St. Petersburg.

Den russiske atomubåten seilte under Storebæltbroen i juli.
Den russiske atomubåten seilte under Storebæltbroen i juli. Foto: Johan Nilsson/TT
Dansk flyvåpen har fulgt den atomdrevne gigantubåten på ferden fra Bornholm til Jylland.
Dansk flyvåpen har fulgt den atomdrevne gigantubåten på ferden fra Bornholm til Jylland. Foto: Flyvevåbnets fototjeneste/Forsvaret
Den atomdrevne slagkrysseren «Pjotr Velikij» i dansk farvann, på nordlig kurs.
Den atomdrevne slagkrysseren «Pjotr Velikij» i dansk farvann, på nordlig kurs. Foto: Flyvevåbnets fototjeneste/Forsvaret