Australsk politi sier forsøket på å få plassert en hjemmelaget bombe om bord i passasjerflyet, ble avbrutt.

Sist helg gikk politiet til aksjon flere steder i Sydney og pågrep fire menn som de mistenkte for å være delaktige i planleggingen av terrorangrepet.

I tillegg til å gjennomføre et angrep på et passasjerfly, planla de også å bygge et instrument som kunne spre giftig gass, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ba broren ta med bomben

Visepolitisjef Michael Phelan fra det føderale politiet sier at en av dem, en 49-åring fra Sydney, tok med seg bomben til flyplassen 15. juli i en bag.

Den hadde han bedt broren sin om å ta med seg om bord, uten å fortelle ham hva den inneholdt.

Reuters skriver at bomben så ut som en kjøttkvern.

Men av en aller annen grunn ble bagen aldri sjekket inn. I stedet forlot 49-åringen flyplassen med den.

– Dette er en av de mest sofistikerte planene som noensinne har blitt pønsket ut på australsk jord. Hvis det ikke hadde vært for den store innsatsen våre etterretningsorganisasjoner og politi har utført over svært kort tid, kunne dette godt ha endt med en katastrofal hendelse i dette landet, sa Phelan.

Han sier eksplosivene i bomben var svært kraftige.

– Jeg vil ikke gå i detaljer, fordi vi fortsatt etterforsker saken. Men det er snakk om eksplosiver på høyt militært nivå, sier Phelan.

Sendt fra IS

Foruten 49-åringen, er en 32 år gammel mann siktet for terrorplanlegging. En tredje mann er fortsatt i varetekt, mens en fjerde allerede er løslatt uten siktelse.

49-åringens bror er ikke siktet fordi politiet tror han ikke visste at bagen inneholdt eksplosiver.

Bombedelene, inkludert det Phelan fredag beskrev som «militært sprengstoff», ble sendt av et fremstående IS-medlem til mennene i Sydney via flyfrakt fra Tyrkia.

En IS-kommandant ga deretter de to siktede instruksjoner om hvordan de skulle sette sammen bomben som politiet har beslaglagt.

– De er inspirert og instruert av IS, sier Phelan.

Ifølge kilder i den amerikanske etterretningen skal et ikke navngitt lands etterforskning ha plukket opp kontakten mellom de to siktede og IS-medlemmer.

TV 2 / NTB