Neymar snyter gamleklubben for millioner i milliardovergangen

– Overgangen virker mer og mer skitten desto mer som kommer frem, sier TV 2-kommentator.

Se Neymars farvel til Barcelona i videovinduet øverst.

Torsdag kveld ble det bekreftet: Neymar er klar for Paris Saint-Germain i det som er tidenes dyreste fotballovergang.

Det kostet to milliarder kroner å løse ham fra kontrakten med Barcelona, og i løpet av den fem år lange kontrakten med den franske storklubben vil Neymar tjene 1,5 milliarder - etter skatt.

– Fra en som er glad i å se fotball sitt perspektiv syns jeg det er synd at Neymar går fra Barcelona. Det har vært så kult å se de tre gutta der fremme spille sammen, sier TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller og sikter til trioen «MSN» som har bestått av Lionel Messi og Luis Súarez i tillegg til Neymar.

Han har likevel ingen problemer med å forstå at pengene virker forlokkende for brasilianeren, som kommer fra mindre heldige kår.

– Jeg synes det er ganske rimelig at folk som kommer fra fattigdom bryr seg mest om penger. At Neymar og faren er opptatt av penger og hans merkevare er fullt ut forståelig. Neymar er kanskje den merkevaren med største potensial i Fotball-Europa akkurat nå, sier Stamsø Møller.

– Motparten her er også Barcelona, og det er ikke akkurat klassens snilleste barn. Det er ikke noen slemme og snille i den fighten der.

Oppsigelse av kontrakt

Neymar Jr. og pappa Neymar Sr. er ikke bestevenner med gamleklubben Santos etter overgangen til Barcelona i 2013, en overgang som har fått rettslig etterspill. Bedre blir forholdet ikke denne gangen.

Den brasilianske klubben følte seg snytt da, og vil trolig gjøre det igjen.

Siden Neymar selv betaler ut overgangssummen, gjennom penger han trolig har fått fra Qatar Sports Investment (QSI), vil gamleklubben heller ikke ha krav på en del av overgangssummen som utdanningskompensasjon.

Det hevder spillerens agent.

– Det handler om en oppsigelse, og går dermed ikke under reglene for et normalt salg. Da har ingen klubb, enten han har spelt der eller ei, rett til å få noen del av kaken. Det finnes ikke noen grunn til å betale Santos for ingenting, sier Neymars agent, Wagner Ribeiro ifølge AS.

Santos på sin side truer med FIFA, og hevder de uansett har krav på kompensasjon.

– Skittent

Løsningen med at QSI, der PSG-president Nasser Al-Khelaifi er en leder, betaler Neymar, slik at han kan kjøpe seg fri av kontrakten og på den måten gå «gratis» til PSG er for å unngå Financial Fair Play-reglene.

Reglene sier at en klubb ikke kan bruke særlig mye mer enn den tjener selv, og er laget for å hindre at rike eiere skaper urettferdige forhold gjennom å pumpe penger inn i enkelte klubber.

At disse reglene bøyes på, bekymrer Stamsø Møller mer enn enkeltpersoners grådighet.

– Jeg har hatt veldig sansen for Neymar. Så at han er en del av en slik type handel, som virker mer og mer skitten jo mer som kommer frem, er trist. Det er trist å se noen gå rundt reglene laget for å ta vare på fotballen, sier Stamsø Møller.

– Jeg tror denne overgangen kommer til å gå gjennom, men jeg håper det settes en stopper for det i fremtiden.

– Funker det, må reglene endres

Han tror PSG måtte solgt unna halve laget for å få råd til kjøpe Neymar for de to milliardene som krevdes, dersom de skulle gjøre det etter boken.

Kommentatoren tror likevel at PSG-eierne har sjekket dette i alle bauer og kanter for å unngå å gå i FFP-fellen. Blir man dømt for brudd på FFP vanker bøter, og kanskje utestengelse fra Champions League, turneringen PSG først og fremst ønsker å vinne.

– Dersom det er slik at Neymar har fått pengene gjennom en avtale med Qatar, for så å kjøpe seg selv fri fra kontrakten – og det funker – må det gjøres noe med reglene. Da må det gjøres slik at en spiller ikke kan kjøpe ut seg selv. Da vil i alle fall denne døren være lukket, sier Stamsø Møller.

– Jeg er ikke spesielt fan av Qatar og idrett. Det er bare luft og plastikk. At han gjennom å være en slags ambassadør for VM skal få så mye penger og på den måten gå rundt et system som er laget for at penger ikke skal ødelegge fotball... Det er en stygg sak. Det er trist at penger er blitt så stor del av det. Jeg trodde det var en smertegrense, og at fotballen ville overleve. Men hvis dette blir malen, så kommer min fotballinteresse til å bli mindre og mindre. Det er en ekstrem forskjell på grasrotfotball og det som skjer der. Det skjer mye dritt i fotball allerede, men jeg klarer ikke å synes at dette er greit.

I disse dager har Stamsø Møller vært med TV 2s team på Norway Cup, og kommentert flere kamper derfra.

– Det er så utrolig fett og moro, og det er det fordi det er så milevis unna milliardoverganger og skurkerier, sier han.