Bekreftet: Neymar har signert for PSG

Den franske klubben bekrefter at de har sikret seg brasilianeren som blir verdens dyreste fotballspiller.

Se Neymars farvel til Barcelona-lagkameratene i videoen øverst.

Neymar har skrevet under en femårsavtale med Paris Saint-Germain, skriver den franske klubben på sine nettsider.

Dermed er brasilianeren under kontrakt med klubben frem til sommeren 2022.

Neymar vil få draktnummer 10 og presenteres kl. 13.30 fredag.

Det skjer etter at brasilianerens utkjøpsklausul på 222 millioner euro (2,07 milliarder norske kroner) ble utløst av hans advokater tidligere torsdag.

Og med det har sommerens største overgangssaga fått sitt endelikt, og Neymar er tidenes dyreste fotballspiller.

– Jeg er ekstremt glad for å slutte meg til Paris Saint-Germain, sier Neymar i en uttalelse på PSGs hjemmesider.

– Siden jeg kom til Europa har klubben alltid vært blant de mest konkurransedyktige og ambisiøse. Den største utfordringen, det som har motivert meg til å slutte meg til mine nye lagkamerater, er å hjelpe klubben å erobre tittelen fansen deres ønsker seg. PSGs ambisjoner lokket meg til klubben, sammen med lidenskapen og energien som det bringer.

Neymar kom til Barcelona fra Santos i 2013, og har scoret 105 mål på 186 kamper for katalanerne. Han har vunnet ligaen to ganger og Champions League en gang for Barca.

Sammen med Lionel Messi og Luis Suárez har han formet den fryktede angrepstrioen «MSN».

– Jeg har spilt fire sesonger i Europa, og jeg kjenner meg klar til å ta utfordringen. Fra og med i dag vil jeg gjøre alt jeg kan for å hjelpe mine nye lagkamerater å åpne opp nye horisonter for klubben min og å bringe glede til klubbens millioner av supportere rundt om i verden.

Fornøyd pengemann

Måten Neymar-overgangen er blitt finansiert på er ikke 100 prosent klart, men at PSGs mektige president Nasser Al-Khelaifi er involvert er hevet over enhver tvil.

Han er selvsagt fornøyd med å få hentet Neymar til klubben.

– Det er med enorm glede og stolthet at vi ønsker Neymar Jr. velkommen til Paris Saint-Germain, sier Al-Khelaifi.

– Neymar Jr. er en av verdens beste spillere. Hans vinnermentalitet, karakterstyrke og lederevner har gjort ham til en fantastisk spiller. Han vil bringe positive energi inn i klubben. På seks år har vi bygget et veldig ambisiøst prosjekt, som allerede har tatt oss til det høyeste nivået i nasjonal og europeisk fotball. I dag, med Neymar Jrs ankomst er vi overbevist om at vi vil komme nærmere, med hjelp av våre trofaste fans, å realisere våre største drømmer.

På 77 landskamper for Brasil er det blitt 52 scoringer for Neymar.

Når utkjøpsklausulen på to milliarder kroner er utløst, gjør det Neymar til den dyreste spilleren gjennom tidene. Dobbelt så dyr som Paul Pogba.

– At Neymar er på vei vekk fra Barcelona, som vil beholde ham, er helt sprøtt, sa TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller til TV 2 onsdag.

– Da skjønner man hvorfor han koster veldig, veldig mye penger. Han er den mest verdifulle spilleren i verden, slik jeg ser det. Han er blitt bedre og bedre i Barcelona. Han er blant de fem beste spillerne i verden. Når Lionel Messi og Cristiano Ronaldo ikke er tilgjengelig, så er det den største gullkalven man kan hente i fotball-verden.

Brudd med FFP?

Men mange mener måten PSG finansierer overgangen på er tvilsom.

La Liga nektet torsdag formiddag å ta i mot pengene, slik skikken er når en spillers utkjøpsklausul i Spania skal utløses. Dette på grunn av mistanker og at PSG bryter med fotballens financial fair play-regler (FFP).

FFP-reglene er laget for at ingen skal kunne økonomisk dope lag med penger som lagene ikke har generert selv. Marca melder at La Liga avslo fordi de ikke ønsker å ha en rolle i en eventuell FFP-sak.

Det fikk uansett den franske ligaforeningen til å rase.

Neymars representanter tok pengene med seg og gikk rett til Barcelona. De tok i mot, men skrev samtidig at de ville gi alle opplysninger til UEFA og la det være opp til dem å vurdere saken videre.

Kreative løsninger

Ifølge Telegraph har UEFA varslet PSG om at de vil kreve innsyn i klubbens finansiering av rekordovergangen. UEFAs FFP-regler sier tydelig at klubber i utgangspunktet ikke kan bruke mer enn 45 millioner kroner av hva de tjener i en treårsperiode. Det finnes unntak til denne regelen hvis pengene kommer direkte fra eieren selv, men grensen er likevel på rundt 275 millioner kroner.

Det er mange teorier rundt hvordan Neymar og PSG har tenkt å komme seg rundt FFP-reglene. Noen mener overgangen nesten finansierer seg selv på grunn av Neymars enorme kommersielle verdi.

Mundo Deportivo hevder Qatar Sports Investment, PSG-eiers Nasser Al-Khelaifis selskap, vil engasjere Neymar som en VM-ambassadør, og betale ham 300 millioner euro for jobben.

Brasilianeren vil deretter bruke 222 av disse til å selv betale ut sin egen utkjøpsklausul, og dermed kunne gå «gratis» til PSG. De resterende pengene vil være del av Neymars lønn og sign-on-fee.

Så mye koster han egentlig

Ifølge Sport, og flere andre kilder i både Frankrike og Spania, vil totalsummen ligge på rundt 528 millioner euro, knappe 5 milliarder kroner.

Dette fordeler seg på selve overgangssummen, 222 millioner euro (2,0 milliarder kroner), og 306 millioner euro (2,9 milliarder) knyttet til spillerens lønn og skatt - der litt over halvparten går til Neymar selv.

Så gjenstår det å se om UEFA kommer til å straffe den franske giganten. PSG kan risikere både økonomiske sanksjoner, og å bli bannlyst fra europeiske turneringer. Det er neppe det PSG eller Qatar ønsker seg.