ADVARER: HBO Nordic advarer sine følgere i sosiale medier mot svindelen flere hundre personer har blitt forsøkt utsatt for i sommer.
ADVARER: HBO Nordic advarer sine følgere i sosiale medier mot svindelen flere hundre personer har blitt forsøkt utsatt for i sommer. Foto: NTB scanpix/skjermdump

Flere hundre forsøkt svindlet av falske HBO-tilbud

Ved hjelp av falske tekstmeldinger og eposter forsøker svindlere å lure nordmenn til å tro at de får full tilgang til HBO Nordics strømmetjeneste for bare 10 kroner.

«Hei! Du er utvalgt!» begynte SMSen som tikket inn på Mona Holms mobiltelefon torsdag.

Tekstmeldingen fortsetter med å formidle at Holm i en begrenset tidsperiode skal få tilgang til HBO Nordic for bare ti kroner det neste året. For å få dette ble hun bedt om å trykke på en lenke i tekstmeldingen.

– Jeg tenkte at dette var alt for godt til å være sant, men klikket meg inn på lenken i tekstmeldingen. Da det kom opp beskjed om å taste inn Visa-nummeret mitt skjønte jeg at det var svindel, forteller Holm til TV 2.

Lenken i tekstmeldingen leder til nettsiden wi-club.com som ikke har noe som helst å gjøre med strømmetjenesten HBO.

Siden får TV 2s PCer til å advare om at den er en såkalt phishing-nettside, altså en side som man bør holde seg langt unna.

HBO: – Kontakt politiet

HBO Nordic bekrefter til TV 2 at de har fått mange henvendelser fra personer som har fått mistenkelig gode «tilbud» den siste tiden. Svindelforsøkene ble først rapportert inn i juni.

Da begynte det med eposter, og de ser at det kommer både tekstmeldinger og eposter jevnlig fremdeles.

– Det er mange som har blitt utsatt for dette og det er nok et par hundre personer som har tatt kontakt med oss, opplyser HBO.

HBO opplyser at de ikke sender denne type meldinger og ber alle som får slike om å ta kontakt med politiet.

– Ikke responder

PR-manager i HBO Nordic, Isabell Goren, henviser på TV 2s forespørsel om intervju om svindelen til en facebookpost fra juni, der selskapet advarer mot svindelen.

– Den siste tiden har vi mottatt en rekke henvendelser om e-poster og tekstmeldinger fra en ukjent avsender som hevder de er oss. Vi vil at dere skal vite at dette er svindel, og vi ber deg om å ikke respondere til disse henvendelsene, heter det blant annet i posten.

Hvis man er i tvil om man har fått en svindel-epost eller falsk SMS, oppfordrer Goren til å gjøre følgende:

– Trykker man på avsender eller telefonnummeret kan man se at dette ikke er fra HBO Nordic. Vi sender ikke slike meldinger, sier Goren.

Slik avslører du svindel:

Send aldri personlig eller finansiell informasjon via e-post.

Sjekk hvor lenken tar deg. Ved å holde musepekeren over lenken, kommer webadressen opp.

Sjekk om adressen er feilstavet eller slutter på .com istedenfor .no, etc.

Prøv å ikke klikke på lenker i e-post, men kopier heller adressen manuelt. Dersom linken viser til en nettside, skriv adressen heller direkte inn i nettleseren.

Vurder avsender og nettsider nøye, før du oppgir informasjon

Forsikre deg om at nettbanker o.l. krypterer sidene (se etter: https:// og hengelåsen)

Hold operativsystem og programmer oppdatert.

Benytt oppdatert antivirus.

Kilde: Nettvett.no