ULIKE GRAVSTED: Prins Henrik av Danmark skal ikke begraves ved sin hustru dronning Margrethe. 
ULIKE GRAVSTED: Prins Henrik av Danmark skal ikke begraves ved sin hustru dronning Margrethe.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Prins Henrik med sjokkbeskjed – vil ikke begraves med sin kone

Prins Henrik og dronning Margrethe skal begraves hver for seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag sendte det danske kongehuset ut en pressemelding hvor de opplyser om at prins Henrik av Danmark ikke ønsker å bli gravlagt i Roskilde Domkirke, som sin hustru dronning Margrethe. Det melder danske BT.

Ifølge et intervju den danske avisen har gjort med kongehusets kommunikasjonssjef, Lene Balleby, skal prinsen ha vært utilfreds med denne ordningen i lang tid.

– Det er ingen hemmelighet at prinsen i mange år har vært utilfreds med sin rolle og tittelen han ble tildelt i det danske monarki. Denne misnøyen har i senere år gjort seg mer og mer gjeldende, sier Balleby, og fortsetter:

– For prinsen er beslutningen om ikke å la seg begrave ved siden av dronningen den naturlige konsekvens av at ikke er blitt likeverdig behandlet med sin ektefelle – ved å ikke få den tittel og funksjon som han ønsket.

Prinsen mener altså at han heller ikke etter sin død skal sidestilles dronning Margrethe, da han ikke ble det mens han levde.

– Slutter aldri å sjokkere

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland er svært sjokkert over prinsens beslutning.

– Man tror nesten ikke det man leser... Men pressesjefen ved Amalienborg bekrefter nå at det er et faktum! Franskfødte prins Henrik slutter visst aldri å sjokkere og lage skandale – og dermed sette sin hustru Dronningen i forlegenhet for all verden, sier han, og fortsetter:

– Vi vet jo at han helt uteble fra feiringen av Margrethes 75 -årsdag for et par år siden. Og dette var nok også hovedgrunnen til at det ikke ble noen storslått offisiell feiring av sølvbryllupet i juni i år. Man kunne ikke risikere at han som en av hovedpersonene holdt seg borte fra festen!

Vil du lese er om de kongelige? Les Kjell Arne Totlands kongeblogg!

Totland forklarer at det hele startet i 2002. Det var da prinsen første gang meddelte sin misnøye med sin kongelige tittel og manglende anerkjennelse.

– Han holdt seg borte fra et stort kongelig bryllup. Han ønsket å være likestilt med Dronningen – og ikke bare prinsgemal!

Bryter dansk tradisjon

Ved å ta denne beslutningen, bryter prinsen mange hundre års dansk tradisjon.

– Kunstneren Margrethe har jo allerede fått utarbeidet tegninger av sarkofagen de skulle ligge i. Nå må hun nok en gang finne seg i at ektemannen sier nei, sier Totland.

Ifølge kongehuset skal dronningen ha vært inneforstått med prins Henriks ønske i lengre tid.

– Selvfølgelig er dette en beslutning dronningen nok skulle vært foruten. Men dronningen har kjent til den i lengre tid, så den kommer nok ikke som noen overraskelse, forteller kommunikasjonssjefen videre.

Skal begraves i Danmark

Tidligere har det vært spekulert i om prinsen ønsker å bli bisatt med sine søsken og foreldre i Frankrike. Disse ryktene avkrefter kongehuset.

– Prinsen elsker Danmark og har jobbet for Danmark i mer enn 50 år. Prinsen vil derfor også begraves i Danmark, men nærmere omstendigheter er ennå ikke på plass, sier Lene Balleby.