ETTERTRAKTET: Neymar er på vei til PSG.
ETTERTRAKTET: Neymar er på vei til PSG. Foto: Jewel Samad

Ligue 1 raser mot La Liga etter Neymar-nekten

Den profesjonelle fotballigaen i Frankrike mener La Liga bryter FIFAs regelverk.

La Liga nektet torsdag å godta at Neymars utkjøpsklausul ble betalt ut.

Det setter sinnene i kok i Frankrike.

I en uttalelse på sine nettsider går den franske ligaen ut mot La Liga:

«LFP er overrasket og forstår ikke avgjørelsen til La Liga om ikke å akseptere betalingen av Neymars utkjøpsklausul.

LFP ber La Liga holde seg til FIFAs regelverk og forpliktelsene dem har.

LFP støtter Paris Saint-Germain og håper at Neymar kommer til Ligue 1. Vi stiller våre juridiske tjenester tilgjengelige for PSG, slik at overgangen godkjennes så raskt som mulig.»

Onsdag eskalerte Neymar-saken da han ga beskjed til Barcelona om at han ville forlate klubben. Den spanske klubben bekreftet at de ville la ham gå, om utkjøpsklausulen ble betalt i sin helhet.

Neymars advokater møtte torsdag opp på La Ligas kontorer for å utløse klausulen, men ble nektet.

– Vi kan bekrefte at spillerens advokater har kommet til La Liga for å løse ut klausulen og at det har blitt avvist. Det er all informasjonen vi kan gi nå, het det i en uttalelse fra den spanske ligaen.

La Liga-topp Javier Tebas uttalte tidligere denne uken at de ikke vil la Neymar kjøpe seg ut av kontrakten med Barcelona, fordi de mener det bryter med UEFAs FFP-regler (Financial Fair Play).

Marca skriver imidlertid at dersom FIFA godkjenner overgangen, så har La Liga strengt tatt ikke noe de skulle ha sagt.

Ifølge Telegraph har UEFA varslet PSG om at de vil kreve innsyn i klubbens finansiering av rekordovergangen. UEFAs FFP-regler sier tydelig at klubber i utgangspunktet ikke kan bruke mer enn 45 millioner kroner av hva de tjener i en treårsperiode. Det finnes unntak til denne regelen hvis pengene kommer direkte fra eieren selv, men grensen er likevel på rundt 275 millioner kroner.

– Fotballandskapet har endret seg

Det spekuleres om flere mulige løsninger, men en av de mest kreative er gjengitt av Mundo Deportivo.

Qatar Sports Investment, Al-Khelaifis selskap, vil engasjere Neymar som en VM-ambassadør, og betale ham 300 millioner euro for jobben.

Brasilianeren vil deretter bruke 222 av disse til å selv betale ut sin egen utkjøpsklausul, og dermed kunne gå «gratis» til PSG. De resterende pengene vil være del av Neymars lønn og sign-on-fee.

– På grunn av eierskapene har fotballandskapet endret seg fullstendig. Med en gang et land kontrollerer en klubb, så er alt mulig, sier Arsenal-manager Arséne Wenger om overgangen.

– Det blir umulig å respektere financial fair play. Det er derfor jeg alltid har ønsket at fotball skal leve på sine egne ressurser. Vi er ikke i en periode hvor man investerer, og forventer å få det tilbake. Summene inneholder mye lidenskap og stolthet.