UNGDOMSTIDEN: Mye har forandret seg siden Karoline Bjerkeli Grøvdal VM-debuterte i 2007 som 17-åring. Her sammen med Kristine Eikrem Engeset før debuten i Osaka, Japan. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
UNGDOMSTIDEN: Mye har forandret seg siden Karoline Bjerkeli Grøvdal VM-debuterte i 2007 som 17-åring. Her sammen med Kristine Eikrem Engeset før debuten i Osaka, Japan. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .

Var like ung som Jakob Ingebrigtsen da hun VM-debuterte: – Det var en brutal opplevelse

Men Karoline Bjerkeli Grøvdal mener det likevel er riktig å ta med 16-åringen til VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LONDON (TV 2 Sporten): Meningene har vært mange rundt Jakob Ingebrigtsens deltakelse i VM i friidrett.

Den yngste av brødrene er bare 16 år og, i et land hvor barneidretten er strengere regulert enn i de fleste andre land, har det ikke manglet på folk som har ment at det er for tidlig å delta i et verdensmesterskap.

Karoline Bjerkeli Grøvdal mener imidlertid at det ikke er noe problem - og vet hva hun snakker om.

– Det var en stor tur å ta fatt på som 17-åring

27-åringen hadde nemlig bare så vidt fylt 17 da hun VM-debuterte i Osaka, Japan, i 2007. Jakob Ingebrigtsen blir 17 en liten måned etter mesterskapet i London er over.

– Jeg husker nesten ikke Osaka engang! Så gammel har jeg blitt. Men jeg husker jo at det var litt diskusjoner rundt om jeg var for ung. Og det var jo en brutal opplevelse, det var det. Jeg røk jo ut og løp jo ikke spesielt bra. Og i tillegg var det i Japan. Så det var en stor tur å ta fatt på alene som 17-åring, forteller hun dagen før VM starter.

– Men jeg mener fortsatt at det var riktig å dra, og jeg mener det er riktig at Jakob er med her nå. For selv om han ikke skulle prestere, så tror jeg ikke at folk forventer at han skal ta medalje. Og det er en veldig god erfaring å få med seg, sier hun videre.

– Er det bare positivt, eller kan du slå ut feil også?

– Det kan jo gå begge veier. Men han er på et såpass høyt nivå, og med familien og støtteapparatet hans så kommer han til å takle det der veldig fint.

– Han må bare nyte det

Og rådet hun har til yngste blad Ingebrigtsen, er like enkelt som det er vanskelig.

– Jeg tenker at det er viktig å prøve å nyte det. Det er fort gjort å ta det litt for alvorlig når man er så ung. Det er ofte vanskelig å tenke: «det er om ti år jeg skal være på topp». Så han må bare nyte det. Han har prestert i U20-VM, så han har egentlig ikke noe press på seg.

Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Håvard Tjørhom, er heller ikke spesielt bekymret for det 16 år unge fartsfantomet.

– Jeg tror nok han blir holdt godt på bakken av familien sin. Der blir han holdt godt igjen. Det som er bra her er at Filip skal være med, og Henrik kommer også til å være med som en del av støtteapparatet. Pappa Gjert er jo også her. Familien har bestilt mange rom på hotellet rett over gata her, har jeg hørt. Så jeg tror han er i trygge omgivelser, faktisk, sier han.

Veteranen på laget - i en alder av 27

Bjerkeli Grøvdal er, til tross for bare å være 27, den nest eldste i den norske troppen.

Bare Hedda Hynne, som skal springe 800 meter senere i mesterskapet, er eldre - og det bare med et par måneder.

I en tropp som består av mange tidlig i 20-årene, i tillegg til noen tenåringer, er Bjerkelig Grøvdal derfor nesten som en veteran å regne idet hun gjør seg klar til å delta i sitt femte verdensmesterskap.

– Jeg har følt meg veldig ung helt til i år! Men nå sier alle at 27 er veldig gammelt. Så nå er jeg plutselig veteranen her. Det har nok litt med at jeg var like gammel som Jakob da jeg debuterte i VM. Så jeg føler meg litt som en veteran i laget, ja, forteller hun.

– Tar du ansvaret ditt i gruppen?

– Jeg tar ansvar, ja, om folk skulle lure på noe!