Boligprisene falt i juli

Boligprisene i Norge falt 1,2 prosent i juli. Justert for sesongvariasjoner falt prisene 0,2 prosent, viser nye tall fra Eiendom Norge.

LITEN NEDGANG: Boligprisene gikk ned i løpet av juli.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
LITEN NEDGANG: Boligprisene gikk ned i løpet av juli.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Den svakeste prisutviklingen i forrige måned hadde Oslo og Bærum. Prisutviklingen de siste tolv månedene har totalt sett vært på 4,8 prosent.

– Boligprisene gikk som forventet ned i juli måned. Grunnet fellesferien er dette normalt, og sammenlignet med tidligere år skiller ikke årets julimåned seg ut, sier sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Prisnedgangen i juli blir normalt korrigert inn med en oppgang i august.

– Boligmarkedet de siste månedene har vært preget av et markant prisfall i Oslo, noe som også har påvirket tallene nasjonalt, Dreyer.

Ifølge tallene fra Eiendom Norge er det Moss som hadde den sterkeste prisutviklingen i juli, med en nedgang på 0,3 prosent. Svakest prisutvikling hadde Oslo og Bærum med en nedgang på 2,8 prosent.

Veksten de siste 12 månedene har moderert seg over det meste av landet de siste månedene. Sterkest vekst har Moss med en oppgang på 10,8 prosent. Svakest utvikling har Haugesund med en nedgang på 0,5 prosent.

– 12 måneders veksten i de store byene, og da spesielt i Oslo, er markant lavere enn på lenge. Vi forventer en fortsatt nedgang i hovedstaden de neste månedene, og den moderate prisutviklingen vil vedvare i store deler av landet.

Så langt i år er det lagt ut 57.491 boliger for salg i Norge. Det er 7,5 prosent flere sammenlignet med tilsvarende periode i 2016.

– Stort tilbud av boliger i store deler av landet betyr at mange boligselgere må justere ned sine prisforventninger for å få solgt. Det ser ut til at mange boligselgere i Oslo allerede har gjort det ved å akseptere bud under prisantydningene, sier Dreyer.

Ikke overrasket

I Nordea mener de at prisnedgangen i Oslo stemmer godt overens med inntrykket de får fra kundene.

– Stemningen har forandret seg i løpet av de siste månedene, og det er langt større grad av usikkerhet enn tidligere, sier John Sætre, leder for bankvirksomheten i Nordea Norge til TV 2.

Han sier at mange kunder trekker ut av Oslo og ser på bolig i områder utenfor byen. Utlånsveksten er nå mye høyere utenfor Oslo enn i byen.

Kjøper for å bo

Det er også færre spekulanter i markedet.

– Vi merker klar nedgang i kjøp som er knyttet til rene investeringer i boligmarkedet. Kjøperne som ser etter et sted å bo er der fortsatt, men ikke de som kjøper bolig for å spekulere.

(TV 2/NTB)