Russland erklærer åpen handelskrig med USA

Kort tid etter at Donald Trump signerte en ny lov som straffer Russland, svarer Putin.

HANDELSKRIG: I juli møttes president i Russland, Vladimir Putin og president i USA, Donald Trump under G20-møte i Hamburg. Nå er forholdet mellom de to landene langt dårligere. (AP Photo/Evan Vucci, File) Foto: Evan Vucci
HANDELSKRIG: I juli møttes president i Russland, Vladimir Putin og president i USA, Donald Trump under G20-møte i Hamburg. Nå er forholdet mellom de to landene langt dårligere. (AP Photo/Evan Vucci, File) Foto: Evan Vucci

Onsdag signerte Donald Trump en ny lov som innebærer finansielle sanksjoner mot Russland, som følge av landets forsøk på å manipulere det amerikanske valget, annekteringen av Krim-halvøya og Russlands involvering i krigen i Syria.

Trumps signering faller ikke i god jord hos Russland.

– Dødsstøtet

De nye amerikanske sanksjonene mot Russland slukker alle håp om et bedre forhold til Trumps administrasjon, uttaler den russiske statsministeren.

Dmitrij Medvedev kommer med utspillet etter at den amerikanske presidenten onsdag undertegnet loven som setter sanksjonene i kraft.

– Det er dødsstøtet for håpet om å forbedre vårt forhold til den nye amerikanske administrasjonen, skriver Medvedev ifølge nyhetsbyrået Tass på Facebook.

Han legger til at de nye sanksjonene er ensbetydende med en åpen handelskrig mellom de to landene.

Loven hadde et overveldende flertall i Kongressen, og satte en foreløpig stopper for Trumps ønske om å bedre forholdet til russerne.

Reuters skriver at Trump har kritisert Kongressen, og at deres stemmer er et hinder for hans utenrikspolitikk.

Mener Trump er maktesløs

Medvedev sier at Russland nå vil fortsette arbeidet med å utvikle sin egen økonomi og først og fremst ta fatt på sine statlige oppgaver.

– Vi har de siste årene lært hvordan du gjør det i nesten lukkede finansmarkeder, sa han og la til at Russland forbeholder seg retten til å svare på sanksjonene.

Medvedev hevder at Trump-administrasjonen med sanksjonene har vist at den er maktesløs mot den amerikanske kongressen.

– Sanksjonene vil bli bevart i flere tiår, med mindre et mirakel skjer. De er av en overskyggende karakter og kan ikke utsettes med et dekret fra presidenten uten Kongressens samtykke, skriver han på Facebook.

Loven innebærer også økonomiske sanksjoner mot Iran og Nord-Korea.

Etter at loven ble vedtatt i Kongressen forrige uke, uttalte president i Russland, Vladimir Putin at USA må redusere antall diplomatisk ansatte med 755 personer.

NTB/ TV 2