Kanonskudd knuste RBKs Mesterliga-drøm

– Det er en usedvanlig bra prestasjon å pisse ballen i krysset fra den vinkelen, sier en skuffet Pål André Helland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rosenborg-Celtic 0-1, 0-1 sammenlagt

Nyhetene: Se kanonskuddet som senket RBK over!

Lerkendal/Bergen (TV 2): Champions League-håpet levde lenge for Rosenborg, men 20 minutter før full tid var det Celtic som kunne juble på et fullsatt Lerkendal.

James Forrests kanonscoring fra skrått hold sørget for at skottene vant 1-0 over to kamper.

– Det er bare å ta av seg hatten og gratulere Forrest. Det er en usedvanlig bra prestasjon å pisse ballen i krysset fra den vinkelen, sier en skuffet Pål André Helland til TV 2.

Nå blir det Champions League-playoff for Forrest og Celtic, mens Helland og Rosenborg må nøye seg med Europaliga-playoff.

– Jeg vil tro at Rosenborg er skuffet over at de lot Celtic få ta initiativet på Lerkendal, og i første omgang var Celtic det klart farligste laget. Andreomgangen er bedre fra Rosenborg, men så scorer Celtic i en periode hvor Rosenborg er gode. Etter scoringen har Rosenborg ingenting å by på, mener TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

– Så får han faen det drømmetreffet
Han har helt rett i antakelsen om RBK-skuffelsen.

– Det er ganske jævlig. I førsteomgang ble vi litt defensive og kom ikke helt i gang. I andreomgangen fikk vi kampen mer inn i vårt spor, og så får han jo faen det drømmetreffet i vinkelen, sier Birger Meling i et intervju vist på Viasat 4.

– Vi hadde for mye respekt i de første 45 minuttene. De fikk ha ballen, men skapte ikke så mye. Vi truet dem ikke i det hele tatt. De siste 45 var vi mye bedre, vi kom ut og la press på dem. De scoret målet sitt i vår beste periode, sier Kåre Ingebrigtsen på pressekonferansen etter kampen.

Pål André Helland mener resultatet viser at RBK akkurat nå ikke er gode nok til å spille i Europas gjeveste klubbturnering.

– Det er lag som Celtic vi må slå for å komme oss til Mesterligaen. Det er den hylla vi akkurat ikke strekker til per nå. Sånn var det mot APOEL i fjor og Celtic i år. Vi kan si det er marginer, men skjer det flere ganger er det vi som akkurat ikke er gode nok, sier RBK-stjernen.

– Må vinne Europaliga-playoffen
For Rosenborg fortsetter nå europaeventyret med Europaliga-playoff. Med seier over to kamper der blir det Europaliga-gruppespill til høsten.

– Celtic går fullt fortjent videre etter to kamper, og nå får vi håpe at Rosenborg er heldige med trekningen slik at vi får de inn i gruppespillet til Europa League, sier Jesper Mathisen.

Helland håper det skal bli oppreisning i playoffen.

– Den må vi vinne. Vi hadde ett mål for sesongen, i tillegg til å vinne serien og cupen, og det var å komme oss inn i gruppespillet i Europa. Om det var Champions League og Europa League er ett fett. Kommer vi oss inn der har vi gjort det bra. I så måte har vi mer å gjøre der enn i Champions League, sier han.

Celtic med første sjanse
Rosenborg startet greit, men det tok ikke av i innledningen på Lerkendal. Etter 20 minutters spill fikk gjestene en kjempemulighet etter et frispark fra Kieran Tierney.

Celtics danske stopper Erik Sviatchenko raget høyest i luften og ballen hadde retning mot mål, men ballen ble kontant stoppet av brystkassen til Nicklas Bendtner.

Noen minutter senere måtte Sviatchenko forlate banen med en skade, og ble erstattet av Nir Bitton.

Etter 27 minutter vartet André Hansen opp med en fantastisk redning da James Forrest holdt på å bredside Celtic i ledelsen, og fem minutter før pause var 175 centimeter høye Scott Sinclair noen få centimeter for kort til å kunne ordne 1-0 for gjestene fra kloss hold.

Raste etter tilbakespill
I første omgangs siste minutt var Lerkendal-publikummet rasende da en Celtic-forsvarer spilte ballen tilbake til keeper Craig Gorden, som plukket opp ballen og holdt den i fast grep.

Det var en massiv pipekonsert fra RBK-fans som ville at det skulle dømmes tilbakespill og indirekte frispark inne i Celtics sekstenmeter, men dommer Jonathan Lardot fra Belgia besluttet helt korrekt å la spille gå videre. Årsaken er at tilbakespillet kom fra Celtic-forsvarerens kne.

– Så lenge tilbakespillet er med kne/lår har keeper lov til å plukke opp ballen. Det var tydelig at ikke alle på Lerkendal kunne den regelen, forklarer TV 2-eksper Jesper Mathisen.

På overtid i første omgang raget Nicklas Bendtner høyest etter et innlegg på bakerste stolpe fra Anders Konradsen, men Gordon hadde en enkel jobb med å redde avslutningen.

– Skuffende omgang
Med 0-0 etter første omgang levde kampen, men TV 2s ekspert var ikke imponert over det RBK leverte i første halvdel av kampen.

– Skuffende omgang fra Rosenborg, for Celtic har vært det klart beste laget. Celtic har hatt et par gode sjanser, mens Rosenborg har slitt med å skape ting fremover i banen, og de blir veldig lave når de forsvarer seg. Jevtovic/Hedenstad har slitt på høyresiden til Rosenborg, og der har Celtic fått komme til alt for mange innlegg, mener Mathisen.

– 0-0 til pause må Rosenborg være godt fornøyd med, og nå håper jeg vi får se et Rosenborg som klarer å stå høyere i banen siste 45. Samtidig kan jeg jo forstå hvorfor Rosenborg er litt engstelige og forsiktige, for om Celtic får dette bortemålet sitt blir utfordringen ekstremt tøff for Rosenborg, poengterte Mathisen halvveis ut i oppgjøret.

Ut i hundre
Rosenborg gikk ut i hundre i den andre omgangen, og før to minutter var spilt hadde Yann-Erik de Lanlay sendt i vei en suser like utenfor Craig Gordons stolpe.

Trønderne festet grepet og førte kampen innledningsvis i den andre omgangen, og Celtic-manager Brendan Rodgers så seg nødt til å gjøre et nytt bytte.

Jonny Hayes måtte vike for stjernespissen Leigh Griffiths, som har scoret på bestilling for skottene de siste sesongene.

Rodgers holdt på å få betalt like etter, da Sinclair var millimeter unna å løpe et innlegg fra Griffiths i mål.

– Et drømmetreff
Rosenborg fortsatte å kjøre kampen, men med 20 minutter igjen skjedde det som ikke skulle skje.

Scott Sinclair satte fart inne på Rosenborgs banehalvdel, og spilte ballen til James Forrest på hjørnet av 16-meteren. Celtic-spilleren dro seg forbi Birger Meling, før han dundret ballen i krysset fra skrått hold.

– Det er et drømmetreff fra Forrest, og det kommer i en perioden hvor Rosenborg egentlig er veldig gode. Meling gjør en svak jobb i presset sitt på Forrest, for Celtic-spilleren får tid til å reparere et dårlig touch før han banker den opp i nærmeste kryss. Det er også en midtbane som alt for lett blir overspilt like før målet slik at Celtic kommer rettvendt i mellomrom, sier TV 2-ekspert Mathisen.

Han frikjenner keeper André Hansen, selv om ballen kommer i hans hjøre.

– Noen vil nok også mene at André Hansen skal ta den, men det er jeg ikke enig i. Selv om skuddet kommer i hans hjørne er det så hardt og presist at det er lite å gjøre med slike treff når ikke presset på ballfører er bedre, mener Mathisen.

Hansen med kjemperedning
Kåre Ingebrigtsen svarte med å ta ut de Lanlay og Milan Jevtovic, til fordel for Matthías Vilhjálmsson og Pål André Helland, men det var Celtic som produserte den neste gigantsjansen.

Målscorer Forrest hadde all verdens tid da han kom alene mot André Hansen, men Rosenborg-keeperen vartet opp med en fantastisk inngripen og sørget for at det fortsatt var et ørlite håp på Lerkendal.

Tre minutter før full tid var det duket for en nok flott André Hansen-redning da Leigh Griffiths fyrte løs.

Rosenborg var aldri i nærheten av reduseringen, og dermed var det Celtic som tok seg videre til Champions League-playoffen. For Rosenborg blir det altså Europa League-playoff.