REKORDSETTER: Markus Lie under NM langbane tidligere i sommer.  
REKORDSETTER: Markus Lie under NM langbane tidligere i sommer.   Foto: Øyvind Thorsen/Norges Svømmeforbund

– Et kvantesprang mot verdenseliten

Markus Lie imponerte under verdenscupstevnet i Moskva.

Markus Lie endte på sjetteplass på 200 meter fri under verdenscupen i svømming i Moskva.

Lie oppnådde tiden 1.45,13 i finalen, men presterte enda bedre i forsøket.

Der ble det 1.44,24 for 22-åringen fra Bergensvømmerne/Åstveit. Det var norsk rekord – hele 75 hundredeler bedre enn Gard Kvales 1.44,99 fra 2009.

Hadde han gjort den samme tiden i finalen ville han fått femteplass.

Det var også personlig rekord med 1,2 sekunder - en anseelig forbedring.

– Han har tatt et kvantesteg inn i europatoppen og nærmer seg verdenseliten, sier landslagssjef Petter Løvberg til TV 2.

Henrik Christiansen ble nummer ni i samme finale med 1.46,18. To nordmenn i samme internasjonale finale tilhører sjeldenhetene, men Christiansen har en personlig rekord på 1.45,40.

– Jeg ble litt for opptatt av konkurrentene i finalen, i tillegg til at jeg bommet på et par vendinger, innrømmer Lie overfor TV 2.

– Utenom det er jeg fornøyd med å være to ganger under pers, og at det ikke er langt opp til de beste.

– Hadde du ventet å forbedre deg så mye?

– Nei. Jeg var ganske overrasket. Jeg svømte uten forventninger og forhåpninger i forsøket. Det er kanskje derfor jeg gjør det så bra også. Jeg slipper meg mer løs og svømmer med lave skuldre.

– Ikke uventet

Verdenscupstevnene går på kortbane, og passer særlig Lies ferdigheter ettersom han er sterk i undervannsarbeidet etter startstup og vendinger.

– Det var veldig gøy at han fikk det til å klaffe, men det er ikke veldig overraskende for oss som har jobbet tettest med ham. Slik sett var det nesten forventet at han skulle perse og sette norsk rekord, men at det skulle gå så fort var veldig gledelig, sier Løvberg.

– Vi har drevet mye utviklingstrening med Lie over tid. Trening som man kanskje ikke får betalt for umiddelbart. Det har krevd tålmodighet, men det er også viktig at man får resultater og ser at det man jobber med fungerer. Det er en lettelse for både apparatet rundt og Markus. Det gjør det lettere å holde den kursen vi har satt ut, og ikke begynne å tvile på den veien vi mener skal ta Markus helt opp i toppen.

Lie fikk ikke svømme 200 meter fri i VM nylig fordi Norge bare kan stille med en svømmer som har klart B-kravet, og Henrik Christiansen hadde den beste tiden av de to før mesterskapet.

I verdenscupen onsdag var Lie altså to sekunder bedre enn Norges mest meritterte svømmer for øyeblikket.

– Dessverre kunne vi bare stille med én i VM, og jeg er sikker på at med formen Markus viste der så kunne han gjort det godt også på langbane. Desto mer gledelig at han presterer nå som han får sjansen, sier landslagssjefen.

Gutta på tur

Markus Lie satte norsk rekord på 100 meter fri og personlig rekord på 50 meter rygg på øvelsene han svømte i VM.

Han og Christiansen reiste rett videre på verdenscupstevnene i etterkant av VM for å få mest mulig ut av den gode formen.

I tillegg til stevnet i Moskva skal de to delta i både Berlin og Eindhoven. De to reiser alene, uten trener på det som kan omtales som en modningsreise.

Den nederlandske topptreneren Marcel Wouda hjelper litt til med løpsanalyser, men utover det gir guttene hverandre feedback og håndterer reiser, trening og konkurranser selv.

– Det er god læring for guttene, og reisene kan bli en kjempesuksess for dem, sier Petter Løvberg.

Høsten og vinterens store mål er EM kortbane i København.

PS: Sarah Sjöström fulgte opp VM-suksessen med nok en verdensrekord på første dagen av verdenscupstevnet: 23,10 på 50 meter fri.