Alexander Kristoff fra Katusha på scenen under lagpresentasjonen i Sainte-Mere-Église to dager før første etappe av Tour de France 2016.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Alexander Kristoff fra Katusha på scenen under lagpresentasjonen i Sainte-Mere-Église to dager før første etappe av Tour de France 2016. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Jeg forventer kapteinsrollen i klassikerne og spurtene

Alexander Kristoff (30) er klar for UAE.

Det bekrefter laget på sin Facebook-side.

– UAE har inngått en avtale med Alexander Kristoff for 2018- og 2019-sesongen, skriver UAE Team Emirates.

Kristoff kom til Katusha fra BMC Racing Team i 2012. Nå blir han altså lagkamerat med landsmannen Vegard Stake Laengen i UAE, og trolig Sven Erik Bystrøm.

– Kontrakten vil bli signert i løpet av de neste ukene etter at han har gått gjennom en rutinemessig helsesjekk.

– Trenger en ny giv
Onsdag kveld forteller Kristoff til TV 2 at han tror overgangen til UAE kan sørge for ny vind i seilene for ham.

– Jeg føler mest at jeg trenger en ny giv. Jeg har hatt to sesonger hvor jeg ikke har prestert så bra som jeg ønsket. Det er ikke nødvendigvis laget sin skyld, det kan gå litt på min egen motivasjon og min egen selvstyrke. Jeg har prøvd å komme tilbake der jeg var i 2014 og 2015, men har ikke helt klart det. For motivasjonen sin del og for å få en ny start var dette det riktige å gjøre, sier Kristoff til TV 2.

Klassiker-kaptein
Hovedfokuset som UAE-rytter i 2018 blir vårklassikerne. Kristoffs største triumfer kom i to av de store monumentene på våren: Milano-Sanremo (2014) og Flandern rundt (2015).

– Jeg forventer at jeg får kapteinsrollen i klassikerne og spurtene. Det er det som er viktigst for meg, slik at jeg får de sjansene fortsatt. Jeg ønsker å prestere i klassikerne på våren. I spurtene har jeg ikke prestert så bra i Tour de France som jeg hadde håpt. Jeg tror fortsatt jeg har noen år igjen der jeg kjemper i spurtene, men det kommer til å bli mer og mer fokus på klassikerne. Det er der jeg føler jeg har den største verdien og får de største resultatene, sier 30-åringen.

Om det blir Tour de France neste år er ikke avgjort.

– Det vet jeg ikke enda. Den kabalen er ikke lagt. Foreløpig er ikke alle rytterne klare for laget, så vi får se hvordan laget ser ut. Men jeg håper å kjøre Tour de France til neste år, det gjør jeg, sier Kristoff.

– Flere faktorer ble utslagsgivende
Michael Mørkøv, nordmannens viktigste hjelper, ble vraket til Tour de France. Og under rittet i Frankrike var det lite som tydet på at det var god stemning mellom ham og lagledelsen.

Kristoff hevder likevel at det ikke var konflikten med lagledelsen i Katusha som ble utslagsgivende for lagbyttet.

– Det har vært flere faktorer som har vært utslagsgivende. Jeg vil ikke si det den ene konflikten som gjorde det. Jeg har hatt et veldig godt forhold til lagledelsen i Katusha og trivdes godt, men som sagt føler jeg at jeg ikke er så bra som jeg har vært. Jeg føler at jeg trenger å prøve noe nytt. Det går litt på rutinene. Du ser de samme folka og trener de samme stedene på treningsleir. Sånn sett kan det bli litt kjedelig også, og da er det også vanskelig å motivere seg til å ta ut det lille ekstra. Det kan kanskje et lagbytte få meg til å gjøre, sier han.

30-åringen tror ikke Katusha vil stikke kjepper i hjulene for ham resten av sesongen.

– Jeg håper ikke det. Jeg tror ikke det. Jeg har snakket med Azevedo. Han respekterer det som skjer til neste år. I år har jeg kontrakt med Katusha, og da skal vi gjøre det beste ut av det. Jeg ønsker å prestere så godt som mulig i de løpene som er igjen, og jeg tror laget også ønsker så mange seiere som mulig. Vi kommer til start på de løpene jeg kjører med samme ambisjon om å vinne løpet, så jeg tror ikke det skal bli noe problem, sier Kristoff.

– Lurt
TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad tror overgangen kan være et smart trekk av den norske stjernesyklisten.

– Det er sikkert lurt å finne seg et nytt lag nå. Det har buttet en del i Katusha i det siste. Det samarbeidet har ikke virket til å være så bra. Katusha har endret ganske mye, noe som ikke har slått heldig ut for Kristoff, sier Kaggestad.

– Men man må vente å se hele laget til UAE før man kan konkludere hvordan det blir. Han blir nok en viktig mann i klassikerne, men det blir spennende å se hvilken plass han får når det kommer til Tour de France. Det handler jo om hvilke sammenlagtryttere som eventuelt kommer og hvor stor plass de tar.

Stor status

At nordmannen trolig får med seg Sven Erik Bystrøm til emiratlaget kan imidlertid bare tolkes positivt.

– Det sier litt om statusen til Kristoff at han kan ta med seg ryttere han ønsker seg, sier Mads Kaggestad.

– Laget har et stort budsjett, så han får nok godt betalt, noe som selvsagt betyr noe. Lagnavnet er relativt nytt, men det er ikke noen ny satsing. Det er et lag med lang tradisjon – det het jo Lampre før – så dette er et lag som vet hvordan man skal få suksess i sykkelsporten.

30-åringen har lenge vært koblet til laget fra Emiratene.

– Jeg har bestemt meg, sa Kristoff til TV 2 i slutten av juli, uten å ville kommentere noe rundt hvilket lag han skulle kjøre for. TV 2 kunne imidlertid erfare allerede da at Kristoff hadde skrevet under på en intensjonsavtale med UAE.

Søndag gikk Kristoff til topps i London-Surrey Classic etter å ha spurtslått Magnus Cort Nielsen og Michael Matthews. Det var nordmannens første seier siden 1. mai.