Norsk supertalent med EM-gull på tempo

Andreas Leknessund gikk til topps på sykkel-EMs første dag.

Andreas Leknessund (18) tråkket inn til EM-gull på tempo for juniorer i danske Herning onsdag.

18-åringen fra Tromsø, som kanskje er Norges aller største gullhåp under sykkel-VM i Bergen i september, gikk i mål 14 sekunder foran danske Julius Johansen på andreplass.

Sebastian Grignard fra Belgia ble nummer tre, og var 19 sekunder bak den norske gullvinneren.

– Vet jeg er en av de beste
Søren Wærenskjold sørget med sin femteplass for at det ble svært deilig å være norsk i Danmark under EMs første dag.

– Det var et veldig tøft løp. Jeg var komfortabel og prøvde å pushe hele veien. Det ble en rask tid og det var fantastisk, sier Leknessund på pressekonferansen etter løpet.

Etter flere solide seiere internasjonalt denne sesongen, fikk han spørsmål om han nå er den beste.

– Jeg har kjørt noen gode tempoer i år, og vet jeg er av de beste, men før dette mesterskapet var jeg ikke sikker fordi løypen var lenger og annerledes enn de vi har kjørt før. Jeg var ikke sikker, men jeg har gjort noen gode tempoer. Nå er jeg europeisk mester, så kanskje jeg er en av de beste, men det er mange andre dyktige karer. Jeg må fortsette å kjøre på, og så får vi se under VM i Bergen, sier 18-åringen.

– Har en lysende karrière foran seg
TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad er klar på at supertalentet kanskje er Norges aller største gullhåp under VM i Bergen.

– Det kan være han er vårt største gullhåp i VM. Selv om det er tøffere konkurranse der, er jeg helt enig i at han er en av de største medaljehåpene i VM i Bergen, sier Kaggestad, som gleder seg stort etter gullbragden.

– Det er utrolig gøy, sier han.

– Tempo er en spennende øvelse. Det er ingen tilfeldigheter og den rytteren med størst kapasitet som vinner, så dette er absolutt et godt utgangspunkt. Han har en lysende karrière foran seg, om han legger en god plan og følger den, fortsetter TV 2-eksperten.

Leknessund skal nå inn i UNO-X-laget, og Kaggestad tror det er stas for dem å få en så talentfull rytter som ham inn.

– Den generasjonen med juniorryttere som er på vei opp, det er bare å glede seg over. Det er ikke noe overraskelse at en av de vinner EM, slik som de har herjet i ulike ritt i år, sier han.

Italiensk triumf i kvinneklassen
Italienske Elena Pirrone vant kvinneklassen. Her ble Amalie Lutro beste norske på 17.-plass, 1.30 minutter bak. Emelie Utvik ble nummer 22 med 2.02 minutter opp til vinneren.

Norge stiller med et sterk lag også i seniorklassen i Danmark. Edvald Boasson Hagen skal sykle EM-tempoen torsdag, mens Alexander Kristoff skal delta i landeveisrittet søndag. Der får han med seg Sven Erik Bystrøm, Daniel Hoelgaard, Amund Grøndahl Jansen, August Jensen og Truls Korsæth.

Emilie Moberg og Susanne Andersen er Norges sterkeste kort på kvinnenes fellesstart. Sistnevnte stiller i U23-klassen.