Gullfavorittens sprø ritual:

Treneren får virkelig høre det når Warholm gjør seg klar

Slik forbereder Karsten Warholm seg til løpene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

LONDON/BERGEN (TV 2): Karsten Warholm er Norges største medaljehåp. Og trolig den med norsk pass som har størst sjanse til å ta gull under friidretts-VM.

Da gjelder det å finne riktig spenningsnivå.

Som et ledd i det har 21-åringen et helt spesielt ritual: Han brøler. Opp i ansiktet på trener Leif Olav Alnes, og for seg selv like før start.

– Det ser dumt ut når man får bort all lyden som jeg hører, men det handler om at jeg har mine måter å komme inn i min sone på, sier Warholm til TV 2.

Og evnen til å mentalt være på riktig sted er viktig. Kanskje like viktig som de fysiske evnene.

– Det som sitter over slipsfestet er kanskje en undervurdert del av hans talent. Han er kjempeflink, sier trener Alnes.

Ubeseiret

Selv om sunnmøringen hater å prate om sine egne ambisjoner, så ønsker han heller ikke å snakke seg bort fra forventningene.

– Jeg har funnet ut at jeg må leve med forventningene, så da kan jeg uansett leve godt med det. Så jeg tar det egentlig med knusende ro, sier Warholm på spørsmål om han ser seg selv som medaljekandidat i London.

Fakta er at Warholm så langt i sesongen er ubeseiret på 400 meter hekk. Han er nummer fem på verdensstatistikken med 48,25 fra Bislett Games. Men mest imponerende var nok tiden på 48,38 da han vant U23 EM, etter å ha løpt fem knallharde løp på tre dager. Det viser at han tåler mange løp på rad, noe som er alfa omega i et mesterskap. Etter seieren i EM, innrømmet Warholm at tiden han presterte der, også kunne holdt til medalje i en VM-finale.

Med slike prestasjoner i oppkjøringen, har han gjort seg selv til en udiskutabel medaljekandidat.

– Det er jo vanskeligere å dempe forventningene jo bedre det går. Alternativet hadde vært at jeg hadde løpt sakte, og det er jeg i alle fall ikke gira på. Så jeg får bare ta det som det er, sier Warholm, som har jobbet mye med rutinene sine rundt konkurransene. Blant annet restituerer han beina ved hjelp av isbad etter hvert løp.

Mentalt jobber han derfor ikke annerledes i VM, enn han har gjort tidligere i år.

– Jeg prøver å ta det som en vanlig konkurranse. Det er flere runder vi skal gjennom, så det viktigste blir å holde hodet kaldt og gjøre det samme som jeg har gjort før.

Finpusser formen

Søndag 6.august løper han forsøksheatet på 400 meter hekk. Den siste uka handler alt om å finne roen, overskuddet, og lokke fram den siste avgjørende spruten i beina.

– Det handler mye om overskudd. Det er mange løp, og mye trykk. Og på trening får man ikke gjort så mye mer arbeid som blir avgjørende for resultatet. Så er det bare å håpe på det beste.

– Hvordan merker du på kroppen at det sesongens store mål nærmer seg?

– Jeg har aldri vært i London før, så det blir jo kult. Men det skal bli gøy å springe også, spøker Warholm.

De siste ukene har han hatt selskap av Amalie Iuel på trening. Hun mener det lukter svidd av det Warholm har gjort så langt i årets sesong

– Det er utrolig imponerende, og samtidig vanvittig motiverende. At Karsten har prestert så bra gjør at jeg blir motivert til å gå ut å prestere like bra, sier Amalie Iuel til TV 2.

– Kom igjen, Amalie. Fortsett, fortsett, ler Warholm når han hører skrytet fra sin treningspartner.

– Ha, ha. Jeg er virkelig spent på hva Karsten kan få til i VM, og hva han har spart opp til mesterskapet, ler hun.

– Jeg vil ikke at han skal gå inn i mesterskapet med for mye håp, men han ser veldig bra ut på trening, bekrefter Iuel.

– Godt forberedt

Trener Leif Olav Alnes er meget fornøyd med den siste oppkjøringen til både Warholm og Iuel.

– Jeg tror vi har gjort en så bra jobb som vi kan gjøre. Så er det jo sånn at hvis resultatet var gitt på forhånd, så hadde ikke idrett vært spennende. Så jeg gleder meg virkelig. Jeg tror dette blir bra, sier Alnes.

Han påpeker at en av de viktigste egenskapene til Warholm er at han hater å tape. Noe som gjenspeiler seg ofte på trening.

– Jeg tror det er en undervurdert egenskap hos idrettsutøvere. Det skal være tungt å tape. Amerikanerne har et godt uttrykk der. «If you think training is hard, try losing», smiler Alnes.

– Er det lov å ha forhåpninger om gode resultater?

– Det har vi alltid, så tar vi det vi får. Som Karsten sier, så får vi prøve å ta det som en mann hvis det ikke blir sånn.